nieuws

art’otel Atelier van Lieshout

Architectuur

Kunst, interieur en architectuur komen samen in het net geopende art’otel Amsterdam, gehuisvest in het monumentale kantoorpand aan de Prins Hendrikkade, tegenover het Amsterdam Centraal. De transformatie was in handen van ADP architecten, in samenwerking met interieurarchitect Digital Space. Atelier Van Lieshout zorgt voor de vaste kunstcollectie in het hotel.

art’otel Atelier van Lieshout

ADP Architecten kreeg van hoteleigenaar PPHE Hotel Group de opdracht om het monumentale kantoorpand aan de Prins Hendrikkade te transformeren tot een art’otel. Dit is het eerste Nederlandse hotel van een serie gebouwen waarin architectuur wordt gecombineerd met door kunst geïnspireerde interieurs. Werk van Georg Baselitz en Andy Warhol domineren bijvoorbeeld de vestiging in Berlijn.

Passend in Project 1012

De architecten stelden voor om in de publieke ruimtes van het art’otel een publiek toegankelijke galerie annex horecaruimte te creëren. Daarmee wil het hotel ook een culturele hotspot worden in de stad. Het stadsdeel Centrum maakte het daarop tot een van de sleutelprojecten voor het Project 1012, waarin gewerkt wordt aan de economische opwaardering van het postcodegebied 1012. Het ontwerp speelt in op de ingrijpende herontwikkeling van het stationsplein. De architecten wilden de combinatie interieur, kunst en architectuur inzetten om de stedelijke omgeving een kwaliteitsimpuls te geven.

Interactief kunstgordijn

Door een technisch hoogstandje kon de draagconstructie in het imposante gebouw zodanig aangepast worden dat een grote expositieruimte gecreëerd is. Hier bedacht ADP de publiek toegankelijke art gallery. Het ontwerp biedt een podium voor verschillende kunstuitingen, waaronder de kunstwerken van Atelier Van Lieshout en een speciaal ontworpen interactief ‘art curtain’ van 6 meter hoog en 12 meter lang.

Skull Chair Fertility Lamp

Joep van Lieshout koos voor het thema ‘Course of Life’, dat volgens hem “eenvoud weergeeft en de verschillende fasen van het leven. Kunst draait om interpretatie. Mijn inziens brengen we een groot deel van onze tijd door met familie en vrienden en het thema vormt een aanvulling op de essentie van het art’otel, een plek waar je tijd doorbrengt en waar je geniet van een door kunst geïnspireerde omgeving.”
De gasten kunnen objecten bewonderen zoals de Fertility Lamp, Skull Chair, Wall Decoration en Woman Bench. 

 

 

Reageer op dit artikel