nieuws

Agendatip: Iconic Houses symposium Londen

Architectuur

Wat is de toekomst van moderne architectuur iconen als Fallingwater, het Gropius House in Dessau, het Schindler House, het Melnikov House en Villa Tugendhat? Deze vraag staat centraal op eerste Iconic Houses Europe symposium op 12 november in Londen. Op deze dag, georganiseerd door het Iconic Houses Network in samenwerking met The Finish Institute in Londen, wordt aan de hand van de vijf genoemde voorbeelden onderzocht hoe dit soort moderne woning musea kunnen worden behouden en professioneel onderhouden zodat ze intact blijven voor toekomstige generaties.

Agendatip: Iconic Houses symposium Londen

De dag zal worden geopend door de oprichters van het Iconic Houses Network, vervolgens zullen de vijf case studies worden toegelicht door vijf experts. Keynote speaker van het symposium is James Putnam, curator, schrijver en onderzoeker aan de University of the Arts London, met zijn college over het proces dat komt kijken bij het kiezen van relevante kunstenaars voor de moderne woning musea en de collecties.

Programma      

 • Natascha Drabbe, chair and founder of the Iconic Houses Network, director of the Van Schijndel House, Utrecht: Opening words about
  ‘The importance of connecting 20th century house museums in a professional network’.
 • Susanna Pettersson, director of the Finnish Institute in London, co-founder of the Iconic Houses Network:
  ‘Modern houses as sites of excitement, joy and fear, introduction to the themes’
 • Clem Cecil, director of Save Britain’s Heritage, London:
  ‘The Melnikov House: the struggle to save an international icon’
 • Iveta Černá, director of Villa Tugendhat, Brno:
  ‘Beyond the glass room: re-restoring of Villa Tugendhat in Brno’
 • Werner Möller, researcher and curator, Bauhaus Dessau:
  ‘Clarity and fuzziness–or the ambiguity of rebuilding the Bauhaus Masters’ House’

 • Villa Tugendhat in Brno.

  • Lynda Waggoner, director of the Fallingwater, Mill Run:
   ‘God is in the details: managing the museum experience’
  • Kimberli Meyer, director of the Schindler House, Los Angeles:
   ‘Reconsidering the Schindler House’
  • James Putnam, curator, London:
   ‘Modern house museums as sites of contemporary art interventions’
  • Panel discussion about the modern house museums chaired by Kieran Long, senior curator, Victoria Albert Museum. The panellists include Tommi Lindh, director Alvar Aalto Foundation / Alvar Aalto Museum, Helsinki and Marga Viza, director culture at La Pedrera, Barcelona among others.
  • Natascha Drabbe and Susanna Pettersson: Closure
  • Het Iconic Houses Europe symposium vind plaats op 12 november van 10.30 uur tot 17 uur in het Victoria Albert Museum in Londen. Het bijwonen van het symposium is gratis. Reserveren is noodzakelijk. Dit kan door contact op te nemen met eleanna.breza@finnish-institue.org.uk

Reageer op dit artikel