nieuws

Thomas Rau wint ARC13 Oeuvre Award

Architectuur

Thomas Rau, architect en CEO van RAU – Turntoo is de winnaar van de ARC13 Oeuvre Award. Rau wil mensen duurzaam laten leven en pleit voor een circulaire economie, Turntoo en duurzaamheid. In deze systeemverandering worden producten niet meer verbruikt maar gebruikt. Daarbij borduurt hij voort op het C2C gedachtegoed waarbij duurzaamheid ontstaat door de cycli van zowel technische als natuurlijke producten te sluiten.

Thomas Rau wint ARC13 Oeuvre Award

De jury looft Thomas Rau om zijn inspirerende bijdrage aan de maatschappelijke en architectonische agenda, iets wat in haar ogen geen enkele andere architect hem op deze wijze en op dit gebied op dit moment nadoet. Rau trekt volle zalen en weet met zijn verhaal zowel vakgenoten als het grote publiek te bereiken. Zijn visie op de manier waarop de gebouwde omgeving kan wordt gemaakt, inspireert zowel publiek als opdrachtgevers, adviseurs en bouwers. Zijn denken heeft in de ogen van de jury tevens grote betekenis voor de architectengemeenschap.

Architecten als productontwikkelaars

Door de link naar de toeleverende industrie geeft het een doorkijk naar de potentieel nieuwe rol van architecten als productontwikkelaars. Ook de oplossingen die Rau aanreikt voor de weeffouten in de huidige ontwerp- en uitvoeringspraktijk, acht de jury buitengewoon relevant. De weg die Thomas Rau wijst naar een andere manier van produceren en ontwerpen, stelt de jury als een lichtend voorbeeld.

Jury

De jury van de ARC13 Oeuvre Award bestaat uit Willem Hein Schenk (De Zwarte Hond, BNA, voorzitter jury), Hans de Jong (Provast), Jeroen Visschers (Rotterdamse Academie van Bouwkunst) en Harm Tilman (de Architect, secretaris).

ARC13 Oeuvre

De ARC13 Oeuvre Award wordt jaarlijks toegekend aan een architect of een persoon uit een aanverwante discipline die een vakmatige bijdrage levert aan het verbeteren van de kwaliteit van de gebouwde omgeving. De prijs is een initiatief van de redactie van de Architect.

De ARC13 Oeuvre Award is onderdeel van ARC13, een reeks prijzen voor zowel gerenommeerde bureaus als jonge professionals. Dit jaar kunnen ontwerpers inschrijven voor prijzen op het gebied van stoelontwerp, interieur en architectuur. Het werk wordt beoordeeld door een vakkundige jury. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking op 26 november 2013 in Rotterdam.

Kijk op www.arc-awards.nl voor meer informatie en het bijwonen van de prijsuitreiking.

Reageer op dit artikel