nieuws

Octatube bouwt mee aan Botín Centrum, Spanje van Renzo Piano

Architectuur

Het Botín Centrum, een ontwerp van Renzo Piano Building Workshop en Luis Vidal + Architects, gelegen in de haven van Santander aan de noordkust van Spanje wordt afgewerkt door Octatube. Het bedrijf kreeg de opdracht voor het technisch ontwerp, de engineering, de productie en de installatie van alle glazen gevels, daken, vloeren en buitentrappen.

Octatube bouwt mee aan Botín Centrum, Spanje van Renzo Piano

Het iconische gebouw wordt gekenmerkt door twee grote afgeronde volumes die verbonden zijn door middel van glazen loopbruggen. De grootste daarvan heeft een vrije uitkraging van bijna 10 meter boven het water.

Meer dan 6000m² aan gevelbekleding wordt door Octatube verdeeld in een aantal grote onderdelen in het ontwerp van Renzo Piano. Zo is er op de begane grond een grote transparante gevel met glazen vinnen die precies aansluit op het grote schuin aflopende gebouwvolume. De gebouwvolumes zelf hebben aan beide kopse zijden zeer precies gedetailleerde (dubbele huid)gevels van hoogwaardig duplex RVS en structurele beglazing. Een groot daklicht is geïntegreerd met een systeem van lamellen boven één van de museumruimtes, waardoor deze van daglicht worden voorzien. Het beloopbare glazen platform moet rekening houden met verschillende belastingen en bewegingen van het gebouw.

Octatube - Botin Centrum Spanje In het zee-klimaat zorgt de toepassing van duplex RVS, waarnaar veel onderzoek is gedaan, dat het gebouw een zeer duurzaam en onderhoudsarm karakter heeft.

Botín Stichting

De Botín Stichting is de grootste private stichting in Spanje. Hun doelstelling is om de economische, sociale en culturele ontwikkeling van de maatschappij te stimuleren. Het houdt zich al meer dan 50 jaar bezig met de promotie van kunst en cultuur, onderwijs, wetenschap en plattelandsontwikkeling. Het nieuwe centrum, dat in de zomer van 2014 zijn deuren opent, moet hieraan bijdragen.

 

Reageer op dit artikel