nieuws

NL Architects is ‘Greening the city’

Architectuur

Op veel plaatsen in Nederland dient bouwrijp gemaakte grond geen enkel doel meer. Zo ontstaan verrassend veel lege plekken. ‘Design as Activator‘, een project van Platform Openbare Ruimte, wil deze plekken nieuw leven inblazen. NL Architects kreeg de opdracht een tijdelijke ingreep te doen op de uitgestrekte ruimte naast de Harbour Club, die ’s avonds als parkeerplaats wordt gebruikt. Zij legden negen minigolfbanen neer zodat je zowel kunt golfen als parkeren.

NL Architects is ‘Greening the city’

‘Design as Activator‘, georganiseerd door Carolien Ligtenberg van het Platform Openbare Ruimte (POR), wil nieuwe stedelijke evenementen realiseren op door de crisis leeggevallen plekken in Amsterdam. Vragen als hoe een kleine ingreep stedelijk leven activeert en hoe ontwerp kan bijdragen aan het tijdelijke gebruik van lege plekken legden ze voor aan drie ontwerpbureaus: AAYU, Space & Matter en NL Architects. Zij kregen allen een eigen, lege plek in Amsterdam ter beschikking en een budget van 2500 euro om het ontwerp te maken en uit te voeren.

Dubbel ruimtegebruik

Het voorstel van NL architects moest worden gerealiseerd op het Cruquius-terrein, waar de ontwikkeling stilligt. Een van de lege plekken ligt vlak naast de populaire Harbour Club, een chique restaurant met vestigingen in Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Ibiza. Eenmaal begonnen, ontdekt het bureau dat de plek allesbehalve leeg is: het doet dienst als een parkeerplaats.
Wat overdag een uitgestrekte, open vlakte is, verandert ’s avonds in een zee van auto’s. Prachtige auto’s, stelde NL Architects vast. Hoe kunnen ze de parkeerplaats overdag leven inblazen, iets bereiken met een laag budget op een enorm oppervlakte, en een vorm van synergie bereiken met de Harbour Club?

De oplossing lag in de auto’s: in de kofferbak ervan zullen vast golf clubs liggen, bedachten de architecten. Ze ontdekten ook dat grastapijt erg goedkoop is en zo ontstond het idee van mini-‘green tags’, oftewel mini-golfbanen die verspreid over de parkeerplaats worden neergelegd. ‘Greening the City’ bestaat uit 9 mobiele golfbanen die zo zijn neergelegd dat je zowel kunt parkeren als golfen. Maar waar ‘the ninth hole’ is?

 

Reageer op dit artikel