nieuws

Interactief reuzenrad Nippon Moon van UNStudio

Architectuur

UNStudio is gevraagd een enorm reuzenrad of Giant Observation Wheel te ontwerpen in Japan. Het ontwerp Nippon Moon verschilt van andere ‘ferris wheels’ door een augmented reality-app die een ritje in het rad moet intensiveren. Dit systeem is ontwikkeld in samenwerking met experts die bestuderen hoe de dialoog tussen de gebruiker met de gebouwde en digitale omgeving kan verbeteren.

Interactief reuzenrad Nippon Moon van UNStudio

De 32 capsules, waar ook ‘dubbeldekkers’ tussen zitten, hebben allemaal een verschillend thema. De app die je voor een bezoek aan de Giant Obseration Wheel Nippon Moon kan downloaden, richt zich op drie gebieden: ontdekking, het ritje en de terugreis. Reserveer je een kaartje voor het rad, dan kun je meteen kiezen welke virtuele reis je wil nemen.

Dat doe je door de capsule te kiezen, die thema’s hebben als geschiedenis, cultuur of de omgeving. Op het moment dat je je ticket koopt, begint de itneractie. Het digitale augmented reality-platform laat gebruikers zien wanneer ze precies zullen opstijgen. In het ontvangstcentrum hoef je niet te wachten in de rij, maar bekijk je foto’s van je voorgangers en de andere faciliteiten tot je aan de beurt bent, het zogenoemde ‘active queuing’. Stap je in, dan fungeert de app op je smartphone of tablet een communicatiemiddel tussen de verschillende karren van het reuzenrad. Met animaties en geluiden wordt de ervaring van het ritje in het reuzenrad verder versterkt.

Je foto’s kun je na afloop posten op de digitale muur van het ontvangstcentrum. Het is de bedoeling dat de ervaring wordt ‘opgerekt’ en doorgaat terwijl je alweer thuis bent.

Reageer op dit artikel