nieuws

‘Hemels zicht op het Bossche Broek’

Architectuur

In Den Bosch staat sinds kort Woeste Stilte, een kleine kapel die uitzicht biedt op natuurgebied het Bossche Broek. De kapel, een ontwerp van Carmela Bogman, is via een smal houten paadje toegankelijk vanaf de dijk en creëert een zichtlijn in de richting van het Bossche Broek met op de achtergrond de Sint Jans-kathedraal.

‘Hemels zicht op het Bossche Broek’

 

Het Bossche Broek is een moerasgebied van 202 hectare ten zuidoosten van Den Bosch en dankt zijn bestaan aan het Beleg van Den Bosch in 1629. Volgens de katholieke traditie wordt op de plek waar zich een ‘wonder’ voltrekt, een kapel gebouwd als herinnering aan het uitzonderlijke dat zich op die locatie heeft afgespeeld. Uitzonderlijk is in dit geval het ontstaan van een vriendelijk natuurgebied ondanks zeen gewelddadig verleden.

Woeste Stilte 

Subtitliteit

De kapel is gemaakt van cortenstaal waardoor het gebouwtje samen met de bruine roestkleur van het materiaal een subtiele toevoeging in het landschap is. Het loopgedeelte van de Woeste Stilte bestaat uit duurzaam Accoyahout dat na gebruik volledig is te recyclen. Het windvaantje op het hoogste punt, bestaande uit een ridder en een ooievaar, is een verwijzing naar het wonder van de Bossche Broek en verbeeldt de roerige geschiedenis en de daaruit voortkomende natuurpracht.

Woeste Stilte is een ontwerp van Carmela Bogman, uitgevoerd in opdracht van gemeente Den Bosch, BKKC en de provincie Noord-Brabant. Realisatie 2013, Roxal.

Reageer op dit artikel