nieuws

Ector Hoogstad ontwerpt nieuwbouw Natuur- en Scheikunde RU Groningen

Architectuur

De Rijksuniversiteit Groningen heeft architectenbureau Ector Hoogstad Architecten (EHA) uit Rotterdam geselecteerd voor het ontwerp van het nieuwe gebouw Natuur- en Scheikunde. De nieuwbouw vervangt het huidige complex Nijenborgh 4.

Ector Hoogstad ontwerpt nieuwbouw Natuur- en Scheikunde RU Groningen

 

 

 

 

Het nieuwe gebouw van ongeveer 41.000 m2 is een van de grotere nieuwbouwprojecten van Nederland en moet plaats bieden aan zo’n 1400 studenten en 850 medewerkers. Naast kantoor- en onderwijsruimten biedt het gebouw ook onderdak aan een grote diversiteit laboratoria, onder andere trillingsarme. 

De bouwwerkzaamheden die starten in 2015, zullen meerdere jaren in beslag nemen. Voor de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen wordt dit na de Bernoulliborg en Linnaeusborg de derde nieuwbouw. 

Ector Hoogstad Architecten ontwierp eerder onder meer gebouwen voor de Universiteit Twente TU Delft en TU Eindhoven. Ook het recent geopende Orion-gebouw van de Universiteit Wageningen kwam van hun tekentafel. 

‘Wij zijn heel trots dat we onze expertise op het gebied van universiteitsgebouwen met laboratoria mogen inzetten bij de Rijksuniversiteit Groningen,’ zegt Joost Ector. “Samen met de andere partijen gaan we zorgen voor een mooi, aangenaam en functioneel gebouw, waar toponderwijs en toponderzoek op gebied van Natuur- en Scheikunde optimaal kunnen plaatsvinden. Samen met de overige adviseurs zullen we slimme oplossingen aandragen voor specifieke technische uitdagingen op het gebied van trillingen, klimaat en veiligheid.” 

Het nieuwe gebouw belooft zeer duurzaam te worden. Een flexibel en toekomstbestendig gebouw, een lang leven van de materialen en een lage milieulast zijn hierbij leidende thema’s. Het streven is om tenminste het BREEAM-NL niveau Very good te behalen. De Rijksuniversiteit Groningen wil hiermee een nadrukkelijke bijdrage leveren aan de verduurzaming van de maatschappij.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen  

Reageer op dit artikel