nieuws

Drijvende steden in New York

Architectuur

Dutch Docklands, bekend van de plannen voor een drijvende golfbaan bij de Malediven, wil nu zijn vleugels spreiden over de kusten bij Miami en New York. Daar wil het bedrijf complete drijvende steden bouwen. In een interview met het AD zegt Paul van de Camp van het bedrijf dit jaar de eerste contracten te ondertekenen.

Drijvende steden in New York

 

 

 

Dutch Docklands begint ‘klein’, vertelt Van de Camp verder. ‘We hebben bij Miami net een meer van 75 hectare gekocht waar we zestien privé-eilanden willen aanleggen ter waarde van 200 miljoen dollar.’

Op termijn zou het concept kunnen uitgroeien tot compleet drijvende steden, met woningen, scholen, kantoren, winkelcentra en hotels. ‘In landen als Japan en Thailand bestaan drijvende steden al sinds mensenheugenis. Samen met onder meer TNO hebben we grote eilandfunderingen ontwikkeld. Het gaat om drijvende lichamen die bestaan uit grote plateaus van schuim en beton die je aan elkaar kunt vastmaken. Dus of je nu één hotel op een klein drijvend eilandje wilt of een complete stad, het kan. Al zou ik het zeker niet simpel willen noemen. Het lastigste aspect is om de boel te stabiliseren.’

New York en New Jersey

Het Nederlandse bedrijf heeft niet alleen zijn oog laten vallen op de kustregio van Miami, maar heeft zich ook gemeld in wereldstad New York en de staat New Jersey om daar drijvende eilanden te gaan bouwen. Plekken die vorig jaar nog hard werden getroffen door superstorm Sandy en het wassende water.

De ondernemer is niet de enige Nederlander die in de VS munt wil slaan uit de stijgende zeespiegel. Vandaag trappen minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en haar Amerikaanse ambtsgenoot Shaun Donovan een tweedaagse conferentie in New York af, die gaat over kustbescherming.

Nederlandse bedrijven staan sinds superstorm Sandy vorig jaar toesloeg in de rij om New York te helpen te beschermen tegen het water. Dat gebeurde ook al in New Orleans, nadat orkaan Katrina daar in 2005 voor grote overstromingen had gezorgd.

Maladiven

Hoewel er op papier al de nodige projecten door Dutch Docklands zijn gelanceerd, krijgt het eerste nu ook echt concreet vorm bij de Maladiven in de Indische Oceaan. Deze dreigen onder de zeespiegel te verdwijnen. Dutch Docklands gaat daar vijf lagoons ter grootte van de binnenstad van Delft volbouwen. De eerste wordt eind volgend jaar al opgeleverd.

Bron: AD

Reageer op dit artikel