nieuws

Dolen in een zoötroop

Architectuur

Dolen tussen binnen en buiten, terwijl de wereld om je heen lijkt te bewegen en je kinderen ontsnappen via onvoorziene openingen waar je zelf niet doorheen past. Best eng, maar misschien ook wel leuk.

Dolen in een zoötroop

Morgen opent in Kopenhagen de ‘Trylletromler’: een verrassend, doolhofachtig bouwwerk van het Nederlandse ontwerpbureau Fabric.

‘Trylletromler’ is Deens voor zoötroop: één van de eerste animatie-apparaten waarmee bewegende beelden konden worden bekeken. De Kopenhaagse variant is in feite een 3.30 meter hoog, semi-transparant slingerhek, dat de bezoeker op drie manieren op het verkeerde been zet. Ten eerste doordat het moeilijk te bepalen is je je binnen of juist buiten bevindt; ten tweede door de introductie van transparantie en doorgangen – waar niet iedereen doorheen past – in een doolhofachtige setting; en ten derde, en daar komt de naam vandaan, doordat het hek de illusie van beweging met zich meebrengt.

Het zorgvuldig in de strakke Kongens Have (Tuin van de Koning) ingepaste slingerhek is de eerste in een serie tijdelijke paviljoens die jaarlijks in de tuin zullen verrijzen, naar voorbeeld van de Serpentine Gallery Pavilions in het Hyde Park in Londen. Fabric won de ontwerpwedstrijd in mei. Trylletromler blijft één maand staan en is daarna te koop.

Lees hier Frijters blog over de ontwerpuitgangspunten.

 

Reageer op dit artikel