nieuws

BouwKennis: nieuwbouwproductie in 2014 op dieptepunt

Architectuur

De nieuwbouwproductie in Nederland bereikt volgend jaar naar verwachting het dal. Dit geldt zowel voor de woningbouw als voor de utiliteitsbouw, blijkt uit de meest recente prognoses van marktonderzoeker BouwKennis.

BouwKennis: nieuwbouwproductie in 2014 op dieptepunt

 

 

 

Beide sectoren hebben last van de nog altijd dalende vergunningverlening. Het aantal woningen waarvoor een vergunning is verleend, daalt al sinds 2006. Tussen 2006 en 2012 is de jaarlijkse vergunningverlening met ongeveer 61 procent gedaald. Van deze terugloop vond bijna een derde vorig jaar plaats. Dit jaar valt de vergunningverlening voor woningnieuwbouw opnieuw tegen. De eerste helft van 2013 lag het aantal verstrekte vergunningen 30 procent lager dan in de eerste zes maanden van vorig jaar. Niets wijst er momenteel op dat de vergunningverlening in de tweede helft van het jaar zal herstellen, aldus BouwKennis. 

Problemen doen zich voor bij alle typen opdrachtgevers. Corporaties schroeven hun bouwplannen terug vanwege de plannen rondom de verhuurdersheffing, bouwers krijgen hun bestaande plannen nauwelijks verkocht en particulieren zetten vanwege koopkrachtverlies hun individuele bouwplannen in de ijskast. Dit jaar worden naar verwachting 40.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Het dieptepunt valt volgend jaar, met 38.000 nieuwe woningen. Pas vanaf 2015 zal de nieuwbouw weer de weg omhoog vinden, maar dat herstel bestaat vooral uit al geplande projecten die door de crisis niet zijn uitgevoerd. 

Meer nog dan de woningnieuwbouw voelt de utiliteitsnieuwbouw het uitblijven van de economische groei. In 2013 daalt de productie in deze sector met 14,5 procent. In 2014 zal de utiliteitsbouw met 6,2 procent nog verder krimpen tot 3,8 miljard euro.

Bron: Vastgoedmarkt.nl 

Reageer op dit artikel