nieuws

AvB Toren van Wiel Arets Architects opgeleverd

Architectuur

Het centrum van Den Haag is een icoon rijker met de oplevering van de AvB Tower van Wiel Arets Architects. De nieuwe 72 meter hoge toren dient als katalysator voor verdere herontwikkeling van de binnenstad van Den Haag. Het gebouw biedt naast huisvesting voor studenten, woningen, winkels en eetgelegenheden. De locatie, omgeven door allerlei transportvormen en een autovrijgebied in de Haagse binnenstad, maakt van de toren een ideaal ontmoetingspunt.

AvB Toren van Wiel Arets Architects opgeleverd

De AvB Toren van Arets maakt deel uit van een masterplan om de voorheen onbenutte ruimte in het centrum van de stad de herstructureren. Een nieuwe ondergrondse drie verdiepingen tellende parkeergarage dient als fundering van de toren. Door de draagkrachtbeperkingen van de garage is besloten de toren te construeren in staal over 11 vooraf bepaalde kolommen. 

De toren is toegankelijk via een ingang met trappen en hellingbanen. Een grote sculpturale trap moedigt sociale uitwisseling aan, verwelkomt de gebruikers bij binnenkomst. De trap doorkruist een centrale vide, organiseert de routing van en naar de academische faciliteiten op de eerste vijf verdiepingen. De begane grond bestaat uit retail en auditoria. De tweede tot en met de vijfde etage bevatten collegezalen en een studentenhelpdesk. De overige etages voorzien in de opvang van 369 studenten.

Den Haag Arets 

De toren maakt gebruik van overtollige energie van een aangrenzend woongebouw. Deze duurzame energie-overdracht wordt ondergronds uitgevoerd om minimaal energieverlies tijdens het transport te garanderen. De kantoorruimtes in de torens zijn uitgerust met onafhankelijk regelbare verwarming en koelsystemen. De studentenkamers zijn voorzien van vloerverwarming en bedienbaar en oversized gele ramen. Zij bieden uitzicht op het plein beneden , de skyline van Den Haag en op de Noordzee.

Den Haag Arets 

Reageer op dit artikel