nieuws

Schultz: “Vertrouw op lokale democratie bij Omgevingswet”

Architectuur

De Omgevingswet gaat, met meer beleidsvrijheid en afwegingsruimte voor gemeenten, heus niet ten koste van de rechtszekerheid van burgers en bedrijven. Critici zouden wat meer vertrouwen mogen hebben in de controlerende werking van de lokale democratie. Dat zegt minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu), meldt Binnenlands Bestuur.

Schultz: “Vertrouw op lokale democratie bij Omgevingswet”

Het tijdschrift Innoranje, het magazine van Advies- en Ingenieursbureau Oranjewoud. interviewde de minister over haar verwachtingen van de Omgevingswet. Melanie Schultz zegt daarin: “De ruimte die wij aan de decentrale overheden willen bieden, is in de eerste plaats begrensd door wet- en regelgeving.”

“Daarnaast zal de geboden ruimte op lokaal niveau echt niet onbezonnen worden ingevuld: de lokale democratie heeft ook checks en balances; wat meer vertrouwen daarin kan geen kwaad. Kijk bijvoorbeeld naar de gemeente Boekel die op het punt van welstand de burgers veel ruimte heeft gegeven. Die gaan met die ruimte verstandig om. Als sluitstuk is er uiteraard de rechter. Het bestuursorgaan zal altijd in redelijkheid tot zijn besluit moeten komen.”

Lees meer op Binnenlands Bestuur.

Reageer op dit artikel