nieuws

Plan Foster voor Poesjkin afgeblazen

Architectuur

De renovatie en uitbreiding van het Poesjkin Museum in Moskou wordt geen ontwerp van Norman Foster, zo meldt de Volkskrant vandaag. De bekende architect ziet zijn project stranden door kritiek van de Moskouse bouwcommissie. Deze commissie, onder leiding van stadsarchitect Sergej Kuznetsov, vindt dat Foster te weinig persoonlijke betrokkenheid bij het project toont. Inmiddels is een nieuwe ontwerpwedstrijd aangekondigd.

Plan Foster voor Poesjkin afgeblazen

“Of Foster werkt zelf aan het project en verdedigt het face tot face tegen de kritiek of hij moet er mee stoppen”, zo zegt Kuznetsov tegen het Britse ‘The Art Newspaper’.  Hij stelde Foster een ultimatum: de Brit moest zich binnen een maand melden in Moskou.

Foster maakte daarop bekend dat zijn bedrijf Foster + Partner, zich twee maanden geleden uit eigen beweging al heeft teruggetrokken. Hij kaatst de bal terug en stelt dat de Moskouse autoriteiten hem te weinig in de uitvoering van het plan betrokken. 

Museum Stad

Het museum, vernoemd naar de beroemde Russische dichter Poesjkin, is het grootste centrum voor Europese kunst van Moskou. De renovatie en uitbreiding van het museum is een van de meest prestigieuze en controversiele bouwprojecten van Rusland. In 2009 trok de Russiche regering 500 miljoen euro uit voor het ontwerp ‘Museum Stad’ van Foster. Het plan voorziet in de vergroting van het museumoppervlak naar 125 duizend vierkante meter. Ook is de bouw voorzien van een concerthal en een bibliotheek.

Bron: de Volkskrant

 

Reageer op dit artikel