nieuws

Nominaties Future Concepts Awards 2013 bekend

Architectuur

De Future Concepts Award is een nieuwe prijs van de Dutch Design Awards. Vandaag maakte de organisatie de finalisten in deze categorie bekend. Verdeeld over twee subcategorieën (Visies & Concepten en Service & Systeem) wees de selectiecommissie 6 finalisten aan. Allen bieden bijzondere oplossingen of voorstellen binnen maatschappelijke thema’s zoals gezondheid, mobiliteit, veiligheid en (nieuwe) energie.

Nominaties Future Concepts Awards 2013 bekend

 

De selectiecommissie van de Future Concepts Award, een onderdeel van de Dutch Design Awards 2013, bestaat uit Koert van Mensvoort (zijn eigen project NANO Supermarket is genomineerd), Jeroen van Erp, Bart Hengeveld, Marleen Stikker, Paul Gardien en Martijn Paulen (voorzitter) selecteerde de volgende finalisten uit de open inzendingen en het gescoute werk:

•    NANO Supermarket | NextNature
•    Fairphone | Bas van Abel
•    The Incredible Shrinking Man | Arne Hendriks
•    Supporting Women during Labor | Philips Design Healthcare team
•    Ik ben Ster(k) | Emilia Louisa Pucci
•    hint | Chris Gruijters

 

Fairphone werkt aan het herontwerpen van de smartphone: van het product zelf tot aan de processen die ten grondslag liggen aan de huidige economische systemen om uiteindelijk de productieketen vanuit nieuwe sociale waarden op te zetten.

Trends

Volgens de selectiecommissie zijn 3 verschillende invalshoeken in de keuze te herkennen: bestaande concepten die de maatschappij of industrie een spiegel voorhouden; speculatief ontwerp dat een debat teweegbrengt met behulp van toekomstverkenningen en projecten die laten zien wat ‘out-of-the-box denken’ echt betekent.
De selectie is volgens hen “tekenend voor de verschuiving die optreedt van het ontwerpen van producten naar het ontwerpen van nieuwe leefstijlen, systemen, services en ‘gedragsbeïnvloeding’”.

Uitreiking

De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de prijsuitreiking op zaterdag 19 oktober, tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Daar zal ook het werk van alle finalisten en winnaars van 19 t/m 27 oktober te zien zijn op de overzichtstentoonstelling.

Reageer op dit artikel