nieuws

Kabelnetgevel geeft Markthal spectaculaire entree

Architectuur

Volledig glazen kopgevels geven de Markthal in Rotterdam straks een geweldige transparantie. De kabelnetgevel kan zachtjes meedeinen met de wind, want deze wordt in de halfronde gebouwconstructie bevestigd met staalkabels die onder hoge spanning staan.

Kabelnetgevel geeft Markthal spectaculaire entree

Het worden Europa’s grootste kabelnetgevels: 35 meter hoog, 42 meter breed. Dankzij deze glazen kopgevels behouden de 95 permanente versunits die in de hal passen hun relatie met de buitenmarkt. Winy Maas (MVRDV) en constructeur Royal HaskoningDHV kwamen tot een entree die de kracht van de boogvorm benut. In het septembernummer van de Architect legt Edo Beerda uit hoe het kan dat Octatube de 26 verticale en 22 horizontale ‘snaren’ op de gevelrand kan spannen, als op een tennisracket.

Reageer op dit artikel