nieuws

De verstilde stad en haar verbeelding

Architectuur

Edwin Gardner schreef in het juli/augustus nummer van de Architect De verstilde stad en haar verbeelding. Een stad die groeit, noch krimpt. Een verstilde stad, een stad die zoekt naar een alternatief voor onze wereldwijde groei-economie. In Tokio zijn kleine stukjes van deze stad te vinden. Bijvoorbeeld de architectuur van Junya Ishigami.

 

Sinds de mens gereedschap ter hand nam, begon hij zich los te maken van de natuur. Van ploeg en speer tot smartphone en containerschip. Met deze instrumenten creëren we onze omgeving. We leven inmiddels in een omgeving die in alle opzichten compleet is gefabriceerd door de mens. Met een soort heldhaftige naïviteit en poëtische verbeeldingskracht sleept Junya Ishigami je mee in hoe we anders zouden kunnen denken over architectuur in onze relatie tot de wereld. Hij doet een poging is het onderscheid tussen cultuur en natuur teniet te doen. Misschien laat zijn werk duurzaamheid niet zien als een moraal, maar als een ruimtelijke ervaring. Een manier om de mens in een voortdurende, in plaats van een duurzame relatie tot z’n omgeving te brengen. Het hele artikel is te lezen in het juli/augustus nummer van de Architect.

 

Reageer op dit artikel