nieuws

Weinig vooruitgang in Vogelaarwijken

Architectuur

Het Vogelaarbeleid heeft onvoldoende effect gehad op de leefbaarheid in de veertig grootste probleemwijken van het land. Ruim vijf jaar en één miljard euro later zijn de Vogelaarwijken niet méér opgeschoten dan soortgelijke buurten zonder Vogelaarstempel. Dat concludeert het Sociaal Cultureel Planbureau in het rapport ‘Werk aan de wijk’ dat vandaag uitkomt.

Weinig vooruitgang in Vogelaarwijken

 

Voormalig minister Ella Vogelaar (wonen, wijken en integratie) wilde met extra geld, meer inspraak van bewoners, hulp voor huishoudens met problemen en grootschalige renovatie en nieuwbouwprojecten zogenoemde krachtwijken uit het slop halen. De verbetering is maar beperkt, concluderen de onderzoekers.

De getroffen maatregelen hebben namelijk niet of nauwelijks invloed gehad op de sociale stijging, het inkomensniveau, veiligheid en leefbaarheid in de gebieden. Zo bleven arme wijkbewoners onderaan de sociale ladder bungelen, werd buurtparticipatie niet bevorderd en liep de criminaliteit maar mondjesmaat terug. Door de afbraak van verpauperde woningen namen geweld en vernieling af, maar de tevredenheid van bewoners over hun wijk verbeterde slechts tijdelijk.

De onderzoekers hebben geen sluitende verklaring voor de geringe effecten van het Vogelaarbeleid. Wel noemen ze een aantal factoren dat invloed kan hebben. Zo raakten woningcorporaties, die bakken met geld investeerden, door de crisis in zwaar weer. Met als gevolg dat enkele herstructureringsprojecten gestaakt moesten worden. Daar kwam bij dat het Rijk in 2011 de stekker uit de Vogelaarplannen trok. Daarmee werden de wijken in plaats van tien jaar slechts vier jaar financieel ondersteund. Maar volgens het SCP speelt ook mee dat in andere aandachtswijken steeds meer maatregelen zijn getroffen.

Bron: Trouw.nl/Cobouw.nl

Bijlagen: Werk aan de wijk

Reageer op dit artikel