nieuws

Vluchtelingenhuisjes volgens IKEA-model

Architectuur

Goed bedoelde initiatieven van architecten voor onderkomens voor vluchtelingen stranden helaas meestal op de kosten. Het goede nieuws is dat de IKEA-foundation de handen ineen heeft geslagen met de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN voor de productie van voorverpakte ‘doe-het-zelf’ vluchtelingenhuisjes. De huisjes zijn niet alleen twee maal groter dan de huidige standaardtenten maar gaan ook nog langer mee, zo’n vijf à tien jaar.

Vluchtelingenhuisjes volgens IKEA-model

Het dak van de huisjes is voorzien van zonnepanelen, verlichting in de vorm van een lamp en een usb-poort. De huisjes zijn volgens de bedenkers in ongeveer vier uur te bouwen.

Volgens de initiatiefnemers zorgen de onderkomens voor meer waardigheid en veiligheid voor de gebruikers. Tenten hebben ook vaak te leiden onder weersinvloeden, de huisjes daarentegen hebben hier minder last van.

 Ikea_Vluchtelingenhuisjes 

De eerste prototypes van de huisjes, die naar verwachting zo’n duizend dollar per stuk gaan kosten, zijn al in gebruik. In Ethiopië, Libanon en Irak hebben inmiddels 56 gezinnen een Ikea-dak boven hun hoofd. Nadat de prototypes zijn aangepast, gaat de meubelproducent de huisjes op grote schaal maken. Ikea werkt ook aan straatverlichting voor vluchtelingenkampen.

 Ikea_Vluchtelingenhuisjes  Dagelijks worden 23.000 mensen door conflicten of natuurgeweld gedwongen hun huis te verlaten. Eind 2012 waren er volgens de Verenigde Naties wereldwijd zo’n 45 miljoen mensen op de vlucht.

Reageer op dit artikel