nieuws

Renzo Piano ontwerpt minihuis

Architectuur

Op de Vitra Campus in Weil am Rhein (D) staat sinds kort de Diogene: een verplaatsbare wooncabine ontworpen door Renzo Piano. Hiermee gaat een lang gekoesterde wens van Piano in vervulling. De cabine combineert een eenvoudig design met hoogstaande technische snufjes. Op een oppervlak van 2,5 x 3 meter is alles wat je nodig hebt om rustig en prettig te verblijven.

Renzo Piano ontwerpt minihuis

 

 

Diogene is in eerste plaats een plek om tot rust te komen. De minimale benodigdheden voor een prettig verblijf – een bed, toilet, keukenblok – bracht Renzo Piano onder in een archetype huis. Dit huis staat op een platform met een minimale voetafdruk. Daarnaast voorziet de woning zichzelf van water en energie met behulp van een regenwaterreservoir, biologische toilet, natuurlijke ventilatie, driedubbele beglazing en zonnepanelen.

Interieur van de Diogene. Foto © Vitra

Autonoom

Het huis en zijn inrichting vormt één geheel. De constructie, tevens de binnenwandafwerking, is van hout. Om de woning te laten functioneren op iedere plaats en onder elk klimaat, bestaat de gevel uit aluminium beplating. Daarmee is de woning autonoom.

Droom wordt werkelijkheid

Al sinds zijn studententijd hield de Italiaanse architect Renzo Piano zich bezig met het ideaal van de minimalistische woning. Zijn eigen ontwerp die hij naar de antieke filosoof Diogenes vernoemde, werd in 2009 gepubliceerd in een Italiaans tijdschrift. Naar aanleiding van deze publicatie ontstond een samenwerking tussen de architect en Rolf Fehlbaum, de voorzitter van Vitra AG. Samen ontwikkelde en ontwikkelen zij voort aan de ‘Diogene’.

 

Foto © Vitra, Ph. Julien Lanoo, 2013

De volgende uitdaging

De grote uitdaging is de gehele unit met alle onderdelen zo eenvoudig mogelijk in serie te kunnen produceren. De Diogene op de Vitra Campus roept het publiek op het prototype van de woning te testen. Ondertussen werkt het ontwerpteam Renzo Piano en RPBW (Renzo Piano Building Workshop) door aan het ontwerp om het in de toekomst in productie te laten gaan.

 


Ontwerpteam: S.Scarabicchi, E.Donadel (partner en hoofd project), M.Rossato-Piano, M.Menardo, P.Colonna
Adviseur constructie Favero Milan Ingegneria
Milieu-aspecten Transsolar Energietechnik
Projectmanagement Vitra AG

 

Reageer op dit artikel