nieuws

pOp paviljoen

Architectuur

Edda architectuur en vormgeving heeft de opdracht gekregen om een ontwerp te maken voor een tijdelijk paviljoen op het Westplein in Utrecht. In het transitiegebied tussen het Centraal Station en Lombok is alles in beweging, als reactie hierop ontwierp Edda ‘Pas op de Plaats’. Paviljoen pOp wordt een plek voor verschillende initiatieven op het gebied van vormgeving, zingeving en muziek.

pOp paviljoen

Het paviljoen is een voorbode voor de transformatie van het gebied van verkeersruimte naar verblijfsruimte. Het ontwerperscollectief Maanzaad waar Edda deel van uit maakt wil in dit drukke transitiegebied een stepping-stone bouwen voor bezoekers aan de wijk Lombok en omgeving.

Overdag wordt het paviljoen gebruikt als een informatiepunt voor de inrichting van huizen en energiebesparende producten, maar ook voor het tentoonstellen van kunst van ontwerpers uit de omgeving van Utrecht. ’s Avonds en op zondag is er ruimte voor muziek, poëzie en vergaderingen en bijeenkomsten.

Om het tijdelijke karakter van het paviljoen uit te drukken verwijst de vormgeving naar het archetype van de tent. Het is open en toegankelijk naar de bezoeker maar biedt tegelijkertijd bescherming en beslotenheid in de drukke omgeving. Aan de glazen voorgevel zijn vitrinekasten geplaatst die zowel een natuurlijke afstand als aantrekkingskracht creëren tussen binnen en buiten.

 

De bouw van paviljoen pOp begint deze zomer, een deel van het paviljoen zal door vrijwilligers gebouwd worden.

 

Reageer op dit artikel