nieuws

Piet Hein Eek ontwikkelt Pompgebouw Strijp R

Architectuur

Piet Hein Eek zal het voormalige Pompgebouw op Strijp R in Eindhoven herbestemmen. Naast het RAF-gebouw op het Philipsterrein was het een klein stroomhuisje, maar nu de grote fabrieken weg zijn blijkt het mogelijkheden te hebben. Volgens Eek & Ruijrok is er zelfs ruimte voor tien grote woningen. De ontwerper kocht het vervallen gebouw en kan aan de slag op het moment dat de asbestsanering voltooid is, meldt het Eindhovens Dagblad.

Piet Hein Eek ontwikkelt Pompgebouw Strijp R

Het pompgebouw (RAG) is in 1954 gebouwd en drie jaar later uitgebreid aan de zuidzijde met een machinekamer voor drukopvoerpompen. Dit complex was het machinegebouw voor perslucht en vacuüm. Door middel van de kabel- en leidingenbruggen waren deze installaties ook voor de andere gebouwen op het Strijp R-deel van het Philipsterrein beschikbaar.

Woningen met werkruimtes

Besloten is de gebouwen in kenmerkende gele baksteen (zogenaamde verblendsteen) te behouden, door er woningen met werkruimtes te realiseren. Buurman Piet Hein Eek zag de potentie en meldde zich als eerste.
Op Strijp R is Eek al een paar jaar aan het pionieren. Zijn werkplaats, winkel, restaurant en ateliers stonden tot voor kort in een bouwput, maar vanaf de achterkant komt inmiddels langzamerhand een wijk tot stand.

 Het Pomp- of RAG-gebouw op het voormalige Philipsterrein Strijp R in Eindhoven. 

Kijk voor meer informatie op www.facebook.com/pompgebouwRAG

Reageer op dit artikel