nieuws

Kunsthal na renovatie duurzamer en aantrekkelijker

Architectuur

De Kunsthal in Rotterdam zal na de verbouwing ruim dertig procent minder energie verbruiken. Het gebouw wordt voorzien van nieuw glas met een hogere isolatiewaarde en de technische installaties worden gerenoveerd. Ook de indeling van het gebouw, nu een aantal grote ruimtes, wordt aangepast zodat het klimaat en het comfort beter te regelen zijn. De renovatie, die 6,2 miljoen euro zal kosten, start deze week.

Kunsthal na renovatie duurzamer en aantrekkelijker

Bram Poeth van Eneco Energy Service Company, onderdeel van het renovatieconsortium, zegt in Cobouw dat de Rotterdamse Kunsthal ruim twintig jaar geleden is ontworpen op “mooiheid en niet op zuinigheid”.
Mede door de glazen gevel verbruikt het gebouw meer energie dan in deze tijd zou moeten, stelt Eneco. Samen met Dura Vermeer, installateur Roodenburg en ‘smart maintenance manager’ Moneco start Eneco de verbouwing, die op 1 februari afgerond moet zijn.

Garanties Eneco

Energieconcern Eneco geeft garanties af voor het onderhoud en de energiebesparing, meldt de Kunsthal. Dat betekent dat de investering van 1,5 miljoen euro door het energiebedrijf wordt betaald en dat die rekening in vijftien jaar wordt terugbetaald uit de besparingen op energie en onderhoud.

Sinds 2009 werken de Kunsthal Rotterdam en de gemeente in samenspraak met architectenbureau OMA aan de plannen voor verduurzaming. De installaties in het pand van de Kunsthal zijn dusdanig verouderd dat deze aan vervanging toe zijn. Daarnaast is het energieverbruik van het pand te hoog, onder andere doordat de verschillende ruimtes met elkaar verbonden zijn.

Betere exploitatie

De verbouwing voorziet ook in verbeteringen waarmee het gebouw beter is te exploiteren. De hoofdentree wordt verplaatst naar het Museumpark, waar een ontvangstgebied moet ontstaan met een café, museumwinkel en educatieve ruimtes. Het auditorium wordt verbouwd tot een zaal die als een aparte ruimte is te verhuren. 

Bronnen: Cobouw, de Kunsthal

Reageer op dit artikel