nieuws

Controverse over kosten kantoor CJIB Leeuwarden

Architectuur

Over het nieuwe kantoor van het CJIB in Leeuwarden is controverse ontstaan nu de weblog ‘Geen Stijl’ zijn visie over de kosten heeft laten gaan. Zij leggen de link tussen de kosten, 50 miljoen euro en de werkzaamheden van de ambtenaren in het pand, boetes innen. Het lijkt op een eerdere discussie die is gevoerd over het hoofdkantoor van het UWV in 2003 waarbij ook geen kosten nog moeite waren bespaard op de inrichting, 918 euro per vierkante meter.

Controverse over kosten kantoor CJIB Leeuwarden

Architecten Claus en Kaan maakten een ontwerp voor het Centraal Justitieel Incasso Bureau met een excentrische vloeroplegging, kruisvormige kolommenstructuur en een aluminium vliesgevel. Het pand is in oktober 2012 opgeleverd. Voor het interieur is Team4 verantwoordelijk. Zij kozen voor een aankleding met het beste van het Hollandse en buitenlandse design: vilten wandbekleding van Claudy Jongstra, Eames stoelen, bankstellen van Vitra, een loungevergaderkamer, knalrode bamboekrukjes van Grcic en haiku’s op de deuren.

Volgens de Volkskrant ‘iets te veel luxe voor een overheidsafdeling die bijna tien miljoen boetes per jaar uitschrijft en zich wat dat betreft beter in soberheid kan hullen.’ Zo vindt ook Tweede Kamerlid Peter Oskam van het CDA. Hij stelde hierover Kamervragen. Volgens de krant vergat hij echter de belangrijkste vraag te stellen “is het gebouw met 400 werkplekken wel nodig?” Het kantoor is immers ontworpen voor ‘Anders werken’ waardoor het personeel niet meer tijdens werkdagen naar kantoor komt.

Volgens voormalig CJIB-directeur was bij gelijk gebleven personeelsaantallen de hele nieuwbouw niet nodig geweest. Zeker niet wanneer ze het Anders Werken-model eerder hadden geïntroduceerd. Nu is een risico genomen van 50 miljoen euro voor een personeelsgroei die door crisis niet kwam. Het wordt zelfs minder, de werkgelegenheid krimpt snel bij het incassobureau, van 943 voltijds banen in 2011, naar 695 volgend jaar, staat in de rijksbegroting. De huisvestingskosten van het bureau stijgen daarentegen van 7,5 naar 10 miljoen euro per jaar. Vanwege het ruimteoverschot wordt zelfs al een ander gebouw al onderverhuurd.

 Geen Stijl CJIB Leeuwarden 

Prijzen versus boetes

Een woordvoerster van de instelling wilde niet reageren op de bedragen van de inrichting. Ondertussen geeft ‘Geen Stijl’ niet op en maakte een overzicht van de prijzen van het meubilair en vertaalde dit in de boetes die het moeten opbrengen. Zes bureaustoelen van Eames à 2450 is elf keer door rood licht rijden, een hanglamp van Foscarini à 1230 euro komt overeen met 10 keer geen gordel dragen en een massief eikenhouten bureau van Bertjan Pot, 2341 euro staat gelijk aan tien keer rood kruis negeren.

Bron: de Volkskrant, www.geenstijl.nl

 

Reageer op dit artikel