nieuws

B+B en Döll winnen in Osnabrück

Architectuur

Een team van Bureau B+B en Döll Architecten hebben de eerste prijs gewonnen in de internationale prijsvraag ‘Perspektive Hochschulcampus Haste’ in Osnabrück. Hierin werd gezocht naar herontwikkelingsideeën voor de faculteit Agrarwissenschaften und Landschaftsarchitektur aan de rand van de stad.

B+B en Döll winnen in Osnabrück

 

Vijf teams werkten ter plekke aan de ontwerpcompetitie. Met een concept gebaseerd op het ‘Lerngut’, oftewel het educatielandgoed wordt in het plan van B+B en Döll een campus voorgesteld die zich, in tegenstelling tot het klassieke campusmodel, als een landgoed in het landschap nestelt.

De verschillende proefvelden, boomgaarden en practica opstellingen van de faculteit vormen onderdeel van het landschap en zorgen voor een maximale integratie tussen de onderwijsinstelling en haar omgeving. In een strip, lopend van het campuspark aan de stadsrand tot aan een boerderij 2 kilometer verderop, wordt het ‘Lerngut’ samengebonden door een ontsluitingsweg met een fiets-voetpad dat de verschillende onderdelen toegankelijk maakt.

Lerngut_Haste

Paviljoens

Aan deze verbindings-as liggen zes paviljoens van een lokaal gedolven zandsteen, die de entrees van de verschillende velden markeren en een gezicht naar buiten vormen. Een veldenroute verbindt alle verschillende velden met gewassen en maakt het landschap toegankelijk voor onderwijs en wetenschap.

Volgens de jury levert het plan “een intelligente bijdrage, die met weinig middelen en juiste interventies de kracht van een uitgestrekte groene campus versterkt.”

Inmiddels hebben beide bureaus opdracht gekregen om op basis van het masterplan van de prijsvraag een definitief stedebouwkundig plan te maken en ook voor de inrichting van het landschap.

Reageer op dit artikel