nieuws

Agendatip: Mode Biënnale Arnhem

Architectuur

De Mode Biënnale in Arnhem (MoBA) is alweer bijna ten einde. Wie nog wil genieten van ultra-plateauzolen, een ode aan het klassieke schort, of fetisjistische modefilms heeft nog een dikke week de tijd.

Agendatip: Mode Biënnale Arnhem

De MoBA sluit 21 juli alweer haar deuren. De vijfde editie van de biënnale gaat over fetisjisme in de mode en kent vijf locaties met elk zijn eigen focus.

De thematiek is gekozen door trend forecaster Lidewij Edelkoort, de curator van de biënnale. “Als groot liefhebber van kleding en textiel heb ik besloten om de obsessie voor mode te analyseren en te ontleden door deze biënnale te wijden aan het verschijnsel van het fetisjisme. Een analyse die gaat over de behoefte om onszelf te ontdekken en te bedekken tot de meest excentrieke extremen waartoe het verlangen naar schoonheid en geborgenheid kan aanzetten. Een studie van de sterke connecties die bestaan tusseneen kledingstuk en de drager, de erotische passie die een paar schoenen kan veroorzaken of de emotionele ervaring die de tactiliteit van textiel ons kan brengen. Onze vergaande verhouding met een merk, de aanbidding van een designer.”

MoBA Centraal

De hoofdexpositie FETISHISM IN FASHION bestaat uit 13 ruimtes waarin de fascinerende, wonderlijke wereld van het fetisjisme wordt blootgelegd aan de hand van kleding, accessoires, fotografie, film en een mix van media. Sjamanisme, infantilisme, legendes, nudisme, en nomadisme zijn een paar van de intrigerende trefwoorden die het hart vormen van deze expositie.  

Eusebius kerk

De schort is een bekend voorwerp van fetisjistisch gedrag door zijn seksuele lading en symboliek van dienstbaarheid; de tuniek van de verpleegster, de sloof van de kelner en het witte gesteven schortje van de dienstbode komen allen aan bod in deze installatie.

Mariënburg

Om het 60-jarig bestaan van de mode afdeling van ArtEZ luister bij te zetten heeft Edelkoort 60 studenten van 6 Europese mode opleidingen gevraagd om gezamenlijk de laatste stand van zaken te tonen op het gebied van modevormgeving.

 

Zypendaal

Arnold van Geuns Clemens Rameckers, het creatieve team achter RAVAGE, zijn de co-curatoren van een intieme expositie over het fetisjisme en de man. In deze tentoonstelling zal de band van mannen met hun ondergoed, accessoires, schoenen, geuren en geheimen worden onthuld.

 

Studio|INEKEHANS is verantwoordelijk voor al het 3D design rond MoBA. Het bureau ontwierp de displays, de loketten voor de kaartjes, de boekwinkels, de sokkels, de zitjes en de MºBA lounge op Arnhem Centraal Station.

Voor wie meer geïnteresseerd is in hardcore architectuur: de biënnale biedt meteen de eerste kans om gebouw De Rozet van Neutelings Riedijk van binnen en buiten te zien.

  

Reageer op dit artikel