nieuws

3XN wint in Stuttgart

Architectuur

De visie van 3XN uit Denemarken om een open en sociale leeromgeving te creëren voor de nieuwe technische faculteit van de Duitse universiteit Duale Hochschule Baden-Württemberg (DHBW) versloeg in een prijsvraag 25 andere inzendingen.

3XN wint in Stuttgart

 

 

In het ontwerp van 3XN zijn transparantie en communicatie leidend geweest. De campus wordt ontworpen als een ‘verticale campus’ om de doelen van de universiteit (zelfbewustzijn, innovatie, functionaliteit, rendabiliteit) van de universiteit te ondersteunen. Het nieuwe gebouw herbergt een aantal ‘losse’ instellingen die tot nu toe verspreid over de stad liggen.

Het nieuwe faculteitsgebouw komt dicht bij het centrum van Stuttgart in een gebied waar nog meer opleidingsinstituten een vestiging hebben. Er ontstaat op deze manier een levendig gebied dat de activiteiten van de stad ondersteunt.

Het vijfhoekige gebouw krijgt een open en transparante gevel opgedeeld in een aantal horizontale banden die de hoofdingangen markeren. Uitkragingen markeren zowel een open en overdekt terras.

 Stuttgart

In het gebouw komt een centraal atrium dat fungeert als sociale ontmoetingsplaats maar ook zorgt voor de orientatie en de bewegwijzering voor de gebruikers van het gebouw. Een wenteltrap naar de bovenste verdieping creert verticale communicatie tussen de verschillende niveaus en functies. 

Een belangrijk element voor sociale interactie is de ‘brug’ – een verbindingselement voor alle drie de hoofdingangen, die vanwege zijn centrale ligging ook kan worden gebruikt als een algemene passage.

De locatie van de ruimtes op de afzonderlijke verdiepingen waarborgt de ruimte voor de lokalen waardoor er in verschillende disciplines kan worden onderwezen. Verschillende ruimtes naar het atrium zijn opengelaten om de informele en sociale ontmoetingsruimten te garanderen.

Reageer op dit artikel