nieuws

Tweede leven voor watertoren Groningen

Architectuur

De in 1907 ontworpen Watertoren Noord aan de noordoostkant van de binnenstad van Groningen krijgt na 30 jaar plannen maken een nieuwe bestemming. Dit Rijksmonument krijgt een ruimte voor kleine feesten en evenementen. De werkzaamheden zijn inmiddels gestart en naar verwachting begin 2014 afgerond.

Tweede leven voor watertoren Groningen

De watertoren wordt verbouwd volgens een plan van Luc Veeger. Hij stuurde in 1988 als architectuurstudent een ontwerp in voor de prijsvraag en mag nu hij bij Arcadis werkt zijn ontwerp uitvoeren. 
Op de begane grond, tussen de stalen poten, wordt een trommel gebouwd die dienst doet als toegang en kantoor. Met de lift gaan bezoekers naar het vat, waarboven een glazen vloer wordt aangebracht: een foyer en een multifunctionele ruimte voor maximaal 100 mensen.

Herbestemmen

De gemeente Groningen verkocht de toren voor één euro aan het Groninger Monumenten Fonds met een bruidsschat: 1,5 miljoen euro van de Gemeente, 1 miljoen euro van het Rijk en 5 miljoen euro van de Provincie. De voorwaarden: herstellen en herbestemmen.

Nieuwe eigenaar het Groninger Monumentenfonds (GMF) vond twee exploitanten: Eileen Blackmore van House of Design en Ralph Steenbergen van NESK Bouwadvies. Zij zullen kantoor houden in de trommel op de begane grond.

Uit Duitse handen

Watertoren Noord is ontworpen door de Duitse ingenieur Francke en gebouwd door A.Wilke Co uit Braunschweig. Deze watertoren, met een voor Nederland unieke stalen onderbouw, functioneerde in 1908 als watervoorziening voor het Academisch Ziekenhuis. Later gaf de toren ook water aan de noordelijke stadswijken. Na 70 jaar is de toren in 1978 buiten gebruik gesteld.
Toen het gemeentelijk waterbedrijf werd geprivatiseerd, is Watertoren Noord vergeten en bleef eigendom van de gemeente. Veel inwoners maakten zich sterk voor het behoud en in 1988 is de toren als gemeentelijk monument aangewezen, tot het in 1994 van rijkswege werd beschermd.


De watertoren Noord in Groningen. Foto T Tel.

Reageer op dit artikel