nieuws

TU-Noord wordt beschermd stadsgezicht

Architectuur

Het Rijk wijst TU-Noord in Delft aan als beschermd stadsgezicht. Het gebied dankt de toekenning aan zijn architectuurhistorische, sociaaleconomische, stedebouwkundige en cultuurhistorische betekenis. Er staan verschillende gebouwen van rijksbouwmeesters zoals J.A.W Vrijman en J. Lokhorst en er liggen een aantal groene gebieden. De combinatie daarvan geeft het gebied zijn speciale karakter.

TU-Noord wordt beschermd stadsgezicht

De hoge concentratie van onderwijs- en onderzoeksgebouwen in het gebied TU-Noord is uniek voor Nederland, deze gebouwen zijn tussen 1900 en 1940 gebouwd voor de Technische Hogeschool. Het nieuwe stadgezicht ligt ten zuiden van de sinds 1976 beschermde historische binnenstad van Delft, tussen de Ezelsveldlaan, de Julianalaan, de Schoemakerstraat, de Christiaan Huygensweg en de Michiel de Ruyterweg.

De nieuwe status zorgt ervoor dat de bewoners en eigenaren in het vervolg een omgevingsvergunning moeten aanvragen om veranderingen aan het exterieur te kunnen doen. Veel van de zijn al gemeentelijk of rijksmonument, dus voor deze eigenaren verandert er weinig.

 

Reageer op dit artikel