nieuws

Toekomst Plattelandswoningen

Architectuur

Steeds meer boerenerven komen leeg te staan doordat het slecht gaat met de agrarische sector. Als een erf eenmaal in de verkoop komt is het lastig een nieuwe eigenaar te vinden. Dit komt doordat het pand zijn agrarische functie moet behouden. Het gevolg hiervan is dat veel statige hoeves leeg komen te staan en verpauperen.

Toekomst Plattelandswoningen

 

Wat betekent dit voor de agrarische sector in Nederland en wat betekent dit voor de gebouwen, de boerderijen? Om er voor te zorgen dat boerenerven voortbestaan worden drie strategieën toegepast. De eerste is burgers de leeggekomen boerderijen te laten bewonen. Dit kan nu dankzij de nieuwe Wet op de Plattelandswoningen. Voorwaarde is wel dat ze hun klachten over stank en landbouwlawaai voor zich houden. Als een erf een agrarische functie blijft houden kan deze overleven door schaalvergroting toe te passen of extra functies te bieden, zoals een Bed & Breakfast of de verkoop van eigen producten.


Afbeelding 1 de strategieën voor het behouden van boerenerven

Het volledige artikel over de wet plattelandswoningen is te lezen in de Architect van juni 2013.

Het beeldmateriaal is aangeleverd door landschapsarchitectenbureau van Paridon x de Groot. Afbeelding 1 is onderdeel van een onderzoek in opdracht van PARK provincie Noord-Holland.

 

Reageer op dit artikel