nieuws

Studentenhuisvesting op het Transformatieplein

Architectuur

De roep om meer studentenkamers kreeg op de Provada gehoor. Plannen om meer ‘bedden’ of wooneenheden te realiseren in bestaande gebouwen, zoals leegstaande kantoorpanden, zijn op het Transformatieplein gepresenteerd. Het initiatief van de Architect, Vastgoedmarkt en Cobouw bracht architecten in contact met beleggers om leegstaand vastgoed een tweede leven te geven. Hierbij gold de locatie telkens als belangrijkste criteria voor een eventuele investering.

Studentenhuisvesting op het Transformatieplein

 

Tijdens het rondetafelgesprek ‘Waarom nu investeren in studentenwoningen’, dat op de Provada werd gehouden tussen Eva Huijgen (Bouwfonds REIM), Arne Dollen (Duwo) en Sandra Beenen (Gemeente Utrecht) onder leiding van Frank Uffen (Studenthotel), vielen telkens dezelfde woorden. De locatie maakt of kraakt de transformatie van een kantoorpand tot studentenhuisvesting. Studenten wonen het liefst dichtbij de stad, de universiteit en diverse voorzieningen.

Struikelblok

Het grootste struikelblok bij de realisatie van studentenwoningen is de regelgeving en de financiering. Door het puntensysteem ligt de huurprijs vast. Arne Dollen stelt voorop dat dit systeem in stand moet worden gehouden. Studentenkamers en daarmee het studeren moeten betaalbaar blijven. De markt is volgens hem echter groot genoeg om ook woningen te ontwikkelen in een hoger segment. Zo kan de studentenhuisvesting interessanter worden voor ontwikkelaars en beleggers.

  Schets van de plattegrond die Rob Otto toont voor de Karl-Marx-Allee in Aachen. Afbeelding van aken architecten.

Verrijdbare keuken

Op het Transformatieplein toont Rob Otto (seleXion) een ontwerp voor studentenwoningen in de Karl-Marx-Allee in Aachen. In dit stereotype jaren tachtig-kantoorgebouw is geprobeerd op een flexibele manier studentenkamers te realiseren. Een verrijdbaar keukenblok kan zowel individueel op de eigen kamer als in de gezamenlijke ruimte gebruikt worden. Bovendien heeft iedere kamer een eigen boiler en dus ook een eigen energieafrekening. De locatie is volgens deelnemer van het expert board en stedebouwer Koen de Boo (Plein 06) echter minder aantrekkelijk dan in de andere getoonde projecten: midden in een ruim opgezette woonwijk en op twee kilometer afstand van het centrum.

Kleinschalig

Andere expert boardlid Michiel Dubois (Bouwfonds REIM) wijst in het project in Aachen op de grootte van de individuele units: deze is aan de ruime kant. In het plan van Ron de Goeij (directievoorzitter en architect van aken architecten) voor de Schoeverstoren in Rotterdam worden kamers van verschillende grootte opgeleverd. Hierdoor zal het een bredere doelgroep aanspreken, zowel eerstejaars als masterstudenten – de eerste groep neemt genoegen met kleinere woningen en gemeenschappelijke ruimtes, de laatste groep wil meer privacy.

  Render voor de Schoeverstoren in Rotterdam. Render van aken architecten

Schoeverstoren

De Schoeverstoren in Rotterdam, een kantoorpand met een monumentaal karakter, wordt met nieuwbouw in het plan van van aken architecten uitgebreid en krijgt hierdoor een meer logische structuur. Het plan spreekt van verbeelding met grote buitenruimtes en de vele mogelijkheden. De financiële haalbaarheid is vanwege de kleinschaligheid een lastiger aspect, terwijl dit de student wellicht meer aantrekt dan eindeloze rijtjes van dezelfde kamers.

  Render van de nieuwe studentenhuisvesting in een huidig kantoorpand aan de Koningin Marialaan in Bezuidenhout Den Haag. Render Adriaan van Erk

Grootschalig

Een mix van studio’s en woongroepen is geliefd. Ook het project van de Adriaan van Erk-groep in Den Haag speelt hierop in. In het pand aan de Koningin Marialaan in de centrale en levendige wijk Bezuidenhout kunnen een groot aantal studentenwoningen worden gerealiseerd. Deze grootschaligheid heeft extra faciliteiten als bijkomend voordeel. In het souterrain is plaats voor een wijnbar, studieruimte en veel berging. Het dak is ingericht als gezamenlijk dakterras waar ook stadslandbouw kan plaats vinden. Het beheer zal in dergelijke ambitieuze projecten een belangrijk aandachtspunt zijn.

 Toekomstbestendig

De herbestemmingsplannen voor deze niche moeten ook toekomstbestendig zijn. Nu is de woningnood hoog, maar de markt kan veranderen. Naast hoge eisen aan de locatie zullen dus ook hoge eisen aan de architectonische en bouwtechnische kwaliteit aan de woningen gesteld worden. Projectontwikkelaars moeten een afweging maken tussen de grootschaligheid van de projecten wat financieel aantrekkelijk is, en de kleinschalige sfeer waar de student vaak naar zoekt. De student vraagt uiteindelijk om een leefbare woonruimte.

Reageer op dit artikel