nieuws

Shortlist tiende Scholenbouwprijs 2013 bekend

Architectuur

Het ministerie van OCW organiseert opnieuw de Scholenbouwprijs. Het thema van deze tiende editie is Onderwijskwaliteit en Verbindingen. In de eerste beoordelingsronde stelde de jury een shortlist samen van 30 schoolgebouwen. Op 17 juni worden acht tot tien nominaties geselecteerd en op 25 november maakt Sander Dekker, staatssecretaris van OCW, de winnaars bekend in de categorieën Primair Onderwijs en Voortgezet Onderwijs.

Shortlist tiende Scholenbouwprijs 2013 bekend

Opdrachtgevers reageerden volgens het Ministerie van OCW massaal op de oproep om hun project in te zenden voor de Scholenbouwprijs 2013: er zijn 162 schoolgebouwen ingezonden.

Inrichten, zorgen en verbinden

De Scholenbouwprijs beloont goed opdrachtgeverschap. Belangrijke vragen die bij de beoordeling aan de orde komen, zijn: in hoeverre laat de opdrachtgever zien dat hij op een professionele en betrokken wijze het proces naar het nieuwe of vernieuwde schoolgebouw heeft ingericht en gemanaged? In hoeverre laat de opdrachtgever zien dat de school zorg draagt voor onderwijskwaliteit? De jury wil worden gegrepen door een enthousiaste opdrachtgever, die trots is op de wijze waarop hij binnen en buiten de school programmatische en fysieke verbindingen tot stand heeft gebracht.

Shortlist

•    Amsterdam – IJburg College
•    Amsterdam – SBO De Kans
•    Amsterdam – St. Ignatiusgymnasium
•    Amsterdam – St. Nicolaaslyceum
•    Amsterdam – Beroepscollege Amsterdam Noord/Bredero Mavo
•    Apeldoorn – MFA Het Kristal
•    Barneveld – De Meerwaarde
•    Capelle aan den Ijssel – IJsselcollege afd. praktijkonderwijs
•    Den Bosch – Mytylschool Gabriel KinderExpertiseCentrum
•    Dordrecht – School Vest
•    Eindhoven – Christiaan Huygens Olympia
•    Groningen – Rietwierde
      Haarlem – Sterren College
•    Heerenveen – OSG Sevenwolden
•    Heeze – Educatief Centrum de Nieuwe Hoeven
•    Hoogvliet – Villa Vonk
•    Lelystad – MFA Atolplaza
•    Oisterwijk – Brede School Waterhoef (basisschool de Tovervogel)
•    Rotterdam – STC-Group locatie Anthony Fokkerweg
•    Rotterdam – MFA Nieuwstraat
•    Schiedam – Lentiz | LIFE College
•    Tilburg – Reeshof College
•    Tilburg – Kindercampus De Vuurvogel
•    Ubbergen – Havo Notre Dame des Anges
•    Veenendaal – Het Perron
•    Venlo – Talentencampus
•    Vlissingen – Openwijkschool “De Combinatie”
•    Vorden – CBS Het Hoge
•    Zevenaar – Bredeschool Groot Holthuizen, Sterrenschool Zevenaar
•    Zijtaart – Basisschool ‘Edith Stein’, onderdeel van MFA ‘Het Klooster’

Christiaan Huygens College in Eindhoven door Thomas Rau.

Expositie

De tweede juryronde vindt plaats op 17 juni in Filmmuseum Eye in Amsterdam en bestaat uit een expositie van de dertig projecten op de shortlist. De jury vraagt de opdrachtgevers te laten zien hoe verbindingen tot stand zijn gebracht. In deze beoordelingsronde selecteert de jury 8 tot 10 projecten. Deze projecten worden op dinsdag 24 en woensdag 25 september door de jury bezocht.

Uitreiking

Op 25 november reikt Sander Dekker, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Scholenbouwprijs 2013 uit in de categorieën Primair Onderwijs en Voortgezet Onderwijs. De staatssecretaris neemt dan ook het eerste exemplaar van het Scholenbouwprijsboek in ontvangst met daarin een overzicht van alle projecten die hebben deelgenomen en een mooie presentatie van genomineerden en winnaars.

Reageer op dit artikel