nieuws

Opening Serpentine Paviljoen in Londen door Sou Fujimoto

Architectuur

Tot midden oktober is het nieuwe Serpentine Paviljoen in Londen te bezoeken, dit jaar ontworpen door de Japanse architect Sou Fujimoto. Hij ontwierp een cloud-achtige structuur van stalen palen van 20 mm die elkaar kruisen als een gigantisch nest. In het semi-transparante paviljoen blijven de bezoekers door het rasterwerk zicht houden op de Kensington Gardens. In het midden is een cafeetje geplaatst, dat alleen geopend is op zaterdagen.

Opening Serpentine Paviljoen in Londen door Sou Fujimoto

Elk jaar nodigt de Serpentine Gallery in Londen een architect uit die niet eerder een werk heeft opgeleverd in het Verenigd Koninkrijk voor een tijdelijk tentoonstellingspaviljoen. De Japanner Sou Fujimoto zegt over zijn ontwerp: “Ik wil een architectonisch landschap neerzetten, een plek waar bezoekers elkaar op verschillende manieren aanzetten tot interactie en verkenning met en van de locatie”. De architect probeerde het omringende levendige groen met de geometrische constructie waaruit een nieuwe omgeving ontstaat, waarin het natuurlijke samengaat met het door de mens gemaakte kunstmatige. Een unieke ontmoeting tussen beiden.”

Multifunctionele sociale ruimte

Het paviljoen is een delicate driedimensionale structuur. Het vormt een semi-transparante, onregelmatige ring die de bezoekers beschermt tegen de elementen terwijl ze deel uitmaken van het landschap. Het paviljoen beslaat een oppervlakte van 350 vierkante meter en krijgt twee ingangen. Een reeks getrapte terrassen krijgt zitjes waarmee het gebruikt kan worden als een multifunctionele sociale ruimte. Vanuit bepaalde gezichtspunten, zal het paviljoen lijken te versmelten met de klassieke structuur van de Serpentine Gallery, met bezoekers in de ruimte.

Fujimoto is de derde Japanner die het bouwwerk ontwerpt, SANAA en Toyo Ito (2002) gingen hem voor.

Reageer op dit artikel