nieuws

Nieuw concept voor persoonlijke rouwbeleving

Architectuur

Met een moderne versie van het traditionele columbarium, een herdenkingsruimte met urnen, wil een samenwerkingsverband tussen ABT, Kuiper Arnhem en Concepts & Images gedenken een meer persoonlijke inhoud geven. Het ontwerp wil nabestaanden en bezoekers ruimte bieden voor persoonlijke rouwbeleving in een geborgen omgeving.

Nieuw concept voor persoonlijke rouwbeleving

Met House of Memories willen Concepts & Images, ABT en Kuiper Arnhem de bezoeker een plek geven om tot rust te komen en een persoonlijk rouwproces faciliteren. Om het gebouw een zachte en uitnodigende uitstraling te geven, is er voor de vorm van een ei gekozen: dit verwijst volgens de ontwerpers naar “de kwetsbaarheid en de cyclus van het leven”.

Bij binnenkomst worden de zintuigen geprikkeld, door materialen in een harmonieuze kleurstelling, audiovisuele elementen, frisse geuren, speciale verlichting en een zogenoemd ‘muziekgordijn’. Uitgangspunt is een serene en ontspannen sfeer.

Urnenwand

De urnen zijn niet direct zichtbaar, maar bevinden zich achter een wand van gehard glas. Deze wand is volledig bedekt met de afbeelding van een landschap. De bezoeker krijgt de gelegenheid zelf een persoonlijke, prettige atmosfeer te creëren door in de urnenbewaarplaats tastbare herinneringen bij te zetten. Door het ingeven van een eigen toegangscode wordt de urnenruimte verlicht en kan deze worden geopend.

Eigen herinneringen

Ook kan de bezoeker in aparte ruimtes, alleen of met familie en vrienden, teksten, beelden en muziek van de overledene opvragen. Doordat men dit bestand zelf beheert, kan dit op ieder tijdstip aangevuld of aangepast worden. Zo ontstaat een brug in de tijd, waardoor het rouwproces overgaat in een intensieve herinnering die ook met navolgende generaties gedeeld kan worden. Dicht bij elkaar, om momenten uit de tijd met elkaar terug te halen.

House of Memories kan geplaatst worden op (natuur)begraafplaatsen, parken en op het water. De initiatiefnemers verwachten dat ze het eerste House of Memories in 2013 zullen realiseren.

 

Reageer op dit artikel