nieuws

Menselijke schaal in winnende ontwerpen Indesem

Architectuur

In samenwerking met buurtbewoners het IJplein in Amsterdam Noord verbeteren: het winnende project van Indesem is geen uitzondering in het rijtje van de drie beste ontwerpen van deze ontwerpweek. De drie groepen studenten zochten naar de ‘human scale’ en vonden deze in het verbinden van de bewoners in de wijk. Een opvallend actuele gedachte.

Menselijke schaal in winnende ontwerpen Indesem

 

 

Een samenvatting door Indesem 2013

Door een interventie de wijk rond het IJplein in Amsterdam Noord verbeteren; dat was de opgave van Indesem 2013 (de International Design Seminar die van 19 tot en met 26 april 2013 plaatsvond op de TU Delft). Het schaalniveau waarop deze ingreep plaats zou vinden, konden de tien groepen van vijf (inter)nationale studenten zelf bepalen.

Human Scale

De gerenommeerde jury* koos voor drie gelijkgezinde ontwerpen. Door een interventie te maken in de ‘human scale’, de schaal van de wijkbewoner, wordt er een verbetering op wijkniveau, of zelfs stadniveaus, bewerkstelligd. Deze benadering wordt ingevuld door tijdelijke en aanpasbare elementen, die de buurtbewoners zelf kunnen inzetten.

 

 

Plattegrond met de inrichtingsmogelijkheden voor de verschillende straten in relatie met het IJ. Afbeelding winnend projectteam Indesem 2013

Interactie

Het winnende ontwerp van de studenten Clara Terradellas, Andrea Lusquinos, Bas de Jong en Vasylysa Shchogoleva wil het water in het IJ en openbare ruimte tussen de woningen intensiever benutten. Uit de analyse kwam naar voren dat er in het huidige plan weinig interactie is tussen de verschillende parallelle straten en tussen het IJplein, het water en de omringende wijken. Iedere woning is op het tussenliggende groen gericht. Door de lijnen door te trekken naar het water en naar de aangrenzende buurten willen de studenten deze relaties verbeteren.


Een mogelijkheid uit de catalogus: de straat als een privéstrand. Afbeelding winnend projectteam Indesem 2013

Interventiecatalogus

De studenten stellen daartoe een catalogus voor met betaalbare middelen, zoals verf, pergola’s, zand, houten planken en parasols. Deze elementen kunnen in iedere straat geplaatst en verplaatst worden, afhankelijk van de situatie en de beschikbare middelen. De langgerekte stroken die als vingers in het water steken, krijgen zo ieder een eigen thema die de bezetting en diversiteit in de publieke ruimte stimuleren. De bewoners krijgen de mogelijkheid de straten zelf in te vullen met de middelen, ze te veranderen of aan te vullen. De template van de ontwerpers geeft een eerste aanzet en verbeeldt de mogelijkheden. De bewoners zetten de puntjes op de i.

Wijk in de stad

De ontwerpmogelijkheden van dit plan zijn eindeloos. De bedoeling is dat de activiteiten zich natuurlijk over de wijk zullen verspreiden. Verlaten delen van de wijk kunnen aantrekkelijker worden en delen aan het water kunnen bijvoorbeeld in de zomer meer gebruikt worden dan in de winter. Zo trekt een kleine ingreep in de wijk volgens de studenten zelfs de bewoners van Amsterdam Centrum aan.

* Marc Koehler, Patrick Healy, Mark Pimlott, Gemma Koppen, Machiel van Dorst

 

Reageer op dit artikel