nieuws

Leidse Architectuurprijs 2013 uitgereikt

Architectuur

De door cepezed ontworpen nieuwe huisvesting voor het Centre for Human Drug Reseach (CHDR) in Leiden heeft zaterdag de vakjuryprijs van de Leidse Architectuurprijs 2013 gewonnen. Het publiek koos voor de 504 studentenwoningen door Claus en Kaan Architecten.

Leidse Architectuurprijs 2013 uitgereikt
architectenbureau Cepezed b.v. Delft. project: CHDR, Leiden, NL

 

 

cepezed is er volgens de jury in geslaagd een gebouw te realiseren dat een helder en overzichtelijk antwoord biedt op de complexe opgave van laboratoria, onderzoek- en leefruimtes, kantoren, auditorium en facilitaire voorzieningen. Met de terughoudende architectuur, de toepaste materialen en de goed doordachte detaillering op alle niveaus roemt de jury het gebouw als toekomstgericht Gesamtkunstwerk.

De commissie is met name te spreken over de ruimtelijke organisatie van het gebouw met een slim en open trappenhuis dat een sociale spilfunctie vervult: “In combinatie met de doorzichten en veelvuldige toepassing van daglicht nodigt het gebouw uit tot ontmoeting en interactie tussen zijn gebruikers. cepezed heeft een goed gebouw ontworpen waarin het prettig vertoeven is.”

CHDR II staat op het Bio Science Park naast het vorige onderkomen van het testbedrijf voor medicijnen, dat halverwege de 1990’er jaren eveneens door cepezed is ontworpen.  

 Claus en Kaan - Studentenwoningen Leiden - Winnaar Leidse publieksprijs 2013
504 studentenwoningen in Leiden. Een ontwerp van Claus en Kaan Architecten

Publieksprijs

De publieksprijs ging met 299 stemmen naar twee blokken met 504 studentenwoningen aan de Wassenaarseweg, een ontwerp van Claus en Kaan Architecten. Het project bestaat uit twee gebouwen van acht bouwlagen met elk drie torens. De studentenwoningen, met een eigen keuken en badkamer met toilet,  zijn met 27 vierkante meter ruim bemeten. Op de begane grond is 900 vierkante meter bedrijfsruimte.

Reageer op dit artikel