nieuws

Kantorenleegstand Amsterdam daalt

Architectuur

Voor het eerst sinds 2007 is de kantorenleegstand in de gemeente Amsterdam gedaald. Er staat 16,6 procent leeg van de totale voorraad, tegen 17,5 procent een half jaar geleden. Dat meldt DTZ Zadelhoff op basis van zijn op 1 juli verschijnende publicatie Nederland Compleet medio 2013. De dalende leegstand in Amsterdam is mede te danken aan transformaties en onttrekkingen.

Kantorenleegstand Amsterdam daalt

Daarmee lijkt de benoeming van een kantorenloods effect te hebben, aldus de vastgoedadviseur. ‘Een voorbeeld is de transformatie van het voormalige KPN-kantoor in Amsterdam Sloterdijk. Eind 2012 stond hier nog een fors metrage leeg en nu wordt deze ruimte omgevormd tot een Park Inn Hotel. Andere voorbeelden van kantoren die tot hotel zijn getransformeerd: de Arena Towers in Amsterdam Zuidoost, het Rembrandtparkgebouw aan de Westas in Amsterdam en het voormalige Canon-kantoor in Hoofddorp.’

Landelijk groeide de kantorenleegstand nog wel. Op 1 juli 2013 bedraagt het aanbod 8,0 miljoen vierkante meter. Daarvan staat 7,3 miljoen vierkante meter leeg. In een halfjaar tijd is de leegstand toegenomen tot 14,7 procent van de totale voorraad. De opname bedroeg in het eerste halfjaar 485.000 m2. Vergeleken met de eerste helft van 2012 betekent dit een daling van 14 procent.

Ook op de Nederlandse bedrijfsruimtemarkt is sprake van een verminderde vraag. De opname kwam in het eerste halfjaar uit op 1,2 miljoen vierkante meter, 6 procent minder dan de eerste helft van 2012. Kwalitatief goed logistiek vastgoed is nog altijd populair, vooral in het zuiden van het land.

Bron: Vastgoedmarkt.nl

Reageer op dit artikel