nieuws

CPB: stel plaatsen windmolens op land uit

Architectuur

De plannen om meer windmolens op land te plaatsen, kunnen het best vijf jaar worden uitgesteld. Dat stelde het Centraal Planbureau (CPB) maandag (17 juni). Het CPB keek op verzoek van het kabinet naar de financiële gevolgen van het voornemen om 3.500 megawatt aan windenergie op land te verwezenlijken.

CPB: stel plaatsen windmolens op land uit

 

Dat het CPB uitstel bepleit, komt doordat er door de economische crisis weinig vraag is naar energie. Volgens het planbureau is er overcapaciteit en zijn de prijzen zo laag dat elke uitbreiding van de productie verliesgevend zou zijn. Zodra de economie aantrekt, zullen de elektriciteitsprijzen weer stijgen, aldus het CPB.

Uitstel van de plannen is volgens het CPB bovendien gunstig voor de staatskas, omdat er dan minder subsidies verstrekt hoeven te worden. Nadeel is wel dat het voor Nederland lastiger wordt om de afspraken na te komen dat in 2020 van alle energie 16 procent duurzaam wordt opgewekt en de uitstoot van het broeikasgas CO2 met 20 procent is verminderd. Het uitstel zou kunnen leiden tot boetes van de Europese Unie, maar op de doelen op het gebied van onder meer milieu en klimaat heeft het weinig effect, aldus het CPB.

Reageer op dit artikel