nieuws

Van Gogh Museum weer klaar voor gebruik

Architectuur

Vanaf vandaag is in Amsterdam het Van Gogh Museum weer te bezoeken. Met de voltooiing zijn alle drie de musea aan het Museumplein weer open voor publiek.Het museum bestaat uit twee gebouwen: het hoofdgebouw, ontworpen door Gerrit Rietveld en geopend in 1973, en de in 1999 opgeleverde tentoonstellingsvleugel van de architect Kisho Kurokawa.

Van Gogh Museum weer klaar voor gebruik

 

De modernisering van het Van Gogh Museum begon in 2010, maar vanwege de vernieuwing van de klimaatinstallaties ging het museum in september dicht. Verder zijn de beveiliging en de brandveiligheid aangepakt en kreeg het interieur een opknapbeurt. Elfduizend vierkante meter wand is opnieuw geverfd en 2300 vierkante meter parketvloer is vervangen.

Nieuwe entree

Eind 2014 moet het Van Gogh Museum net als de twee andere musea toegankelijk zijn vanaf het Museumplein. Dan is naar verwachting de nieuwe aanbouw klaar en gaat de entree aan de Paulus Potterstraat dicht voor het publiek. Het nieuwe entreegebouw van glas is ontworpen door het Japanse architectenbureau Kisho Kurokawa Architect & Associates, dat ook voor de in 1999 geopende uitbouw van het museum tekende. Het pand, dat vijftien miljoen euro kost, wordt gebouwd in een boog die aansluit bij die tentoonstellingsvleugel. Het museum blijft in de tussentijd gewoon open.

40 jaar

Het museum opent zijn deuren met de jubileumtentoonstelling ‘Van Gogh aan het werk’. De tentoonstelling, die acht jaar onderzoek afsluit, laat aan de hand van zo’n 200 werken van Van Gogh en tijdgenoten de ontwikkeling van de schilder zien; hoe leerde hij het vak en waaruit bestond zijn atelierpraktijk. Het vormt een bijzonder overzicht van een veelzijdig oeuvre. De tentoonstelling is tot en met 12 januari 2014 te zien en is dagelijks te bezichtigen vanaf 9.00 uur.

Reageer op dit artikel