nieuws

Proyecto Roble regiowinnaar BNA Gebouw van het Jaar 2013

Architectuur

Proyecto Roble in Berkel-Enschot van Équipe voor architectuur en urbanisme is de winnaar van de regionale voorronde van BNA Gebouw van het Jaar 2013. Geen onbekende van onze lezers, in 2012 won het project de ARC12 Architectuur, een initiatief van GIRA en de redactie van de Architect.

Proyecto Roble regiowinnaar BNA Gebouw van het Jaar 2013

Uit het juryrapport: ‘Dit is een zeldzaam voorbeeld van een volledig integraal ontwerp. Verantwoord materiaalgebruik, inventieve toepassing van energie-installaties, gecombineerd met een slim gebruik van groen en daglicht: dit mag duurzaamheid heten. Hier is geen geitenwollen sok meer te bekennen. Dit is vreugdevolle duurzaamheid.’

De jury, onder leiding van Aart Oxenaar (Academie van Bouwkunst Amsterdam) en verder bestaande uit Hanneke Rinkel (Sacon), Willemien van Duijn (buro3 architecten), Daan Josee (Architectenbureau Kristinsson) en Miranda Nieboer (Hogeschool Windesheim / Artez) – nomineerde naast Proyecto Roble van Équipe voor architectuur en urbanisme nog vier projecten:

– Fontys Sporthogeschool in Eindhoven van Mecanoo architecten
– Ketelhuis Ceres in Eindhoven van diederendirrix architecten
– Suytkade in Helmond van Bedaux de Brouwer Architecten
– Woonhuis L in Oosterhout van Grosfeld van der Velde architecten

Daarnaast kende de jury een eervolle vermelding toe aan het project Metaforum TU Eindhoven (van Ector Hoogstad Architecten).

Het winnende en de genomineerde projecten dingen, samen met nominaties uit twee andere regio’s, mee naar de landelijke hoofdprijs BNA Gebouw van het Jaar 2013. Die wordt op 16 mei in Rotterdam uitgereikt. Ook maken ze kans op de publieksprijs, waarop nog tot en met 30 april gestemd kan worden.

Reageer op dit artikel