nieuws

Groenland krijgt architectonisch detentiecentrum

Architectuur

Een consortium onder leiding van Schmidt hammer lassen architects is de winnaar van een ontwerpwedstrijd voor detentiecentrum Ny Anstalt in Nuuk, de hoofdstad van Groenland. Het winnende team bestaat uit Frijs & Moltke architects en Møller & Grønborg, landscape architects en aannemer Rambøll A/S.

Groenland krijgt architectonisch detentiecentrum

 

Transparantie, licht, uitzicht, beveiliging en flexibiliteit zijn de leidende thema’s in het ontwerp van schmidt hammer lassen architects.Volgens hen legt het omliggende landschap de focus op straf en rehabilitatie. Met het ontwerp wil de architect extra kwaliteit aan de revalidatie geven en daarmee fysiek en psychisch geweld verminderen. Daarnaast biedt het ontwerp een prettige werkomgeving voor de medewerkers.

Groenland_Detentiecentrum 

Het ontwerp bestaat uit vijf woongedeeltes met kamers voor 76 gedetineerden in zowel een gesloten en een open sectie. Daarnaast zijn er werk- en sportfaciliteiten, ruimtes voor de administratie en voor de technische en veiligheidsinstallaties.

De ligging van de gebouwen in het landschap wordt weerspiegeld in het ontwerp. Er is volop gebruik gemaakt van het contrast tussen sneeuw, ijs, rotsen, blauwe luchten, zon, nacht en dag, vogels en andere dieren uit de omgeving.

Groenland_Detentiecentrum 

Om de gevangenen het uitzicht niet te onthouden is in de lounges van elke woontoren een panoramisch raam aangebracht. Daarnaast hebben zij ook ramen in de cellen die uitzicht geven op het landschap. 

De gebruikte materialen, beton, hout en cortenstaal, benadrukken in het ontwerp nog eens de ruwheid van het landschap.

Groenland Detentiecentrum 

Reageer op dit artikel