nieuws

Dominostenen als grensmarkering

Architectuur

Na London, Dijon en Helsinki, houdt het Londense Station House Opera halt in Vlaanderen voor het project ‘Dominoes’. Duizenden ytongstenen van 60 cm hoog vormen een dominospel van ruim één kilometer dat zijn weg baant doorheen de straten van Poperinge (België) en Bailleul (Frankrijk).

Dominostenen als grensmarkering

 

Deze vrijdag valt de eerste steen in de bibliotheek in Poperinge, België. 12 minuten later zijn de laatste stenen omgevallen op de Grote Markt in de Belgische stad. Het parcours loopt onder andere langs de trappen in de bibliotheek, door het stadspark, via enkele scholen, in de kerk en door het jeugdcentrum. Dezelfde avond, vallen de dominostenen aan de Franse kant, in het centrum van Bailleul. 

‘Dominoes’ past in het grensoverschrijdende project ‘300 jaar Grens’. De vallende dominostenen verbinden denkbeeldig de Frans-Belgische grens en symboliseren zo de ‘Vrede van Utrecht’, die 300 jaar geleden tot stand kwam. In 1713 trok de ‘Vrede van Utrecht’ een streep onder een reeks oorlogen en conflicten. Dit verdrag bepaalde, op enkele details na, de Frans-Belgische grens.

300 jaar later is de grens die de Westhoek en Zuid-West-Vlaanderen afbakent nog steeds getuige van dit verdrag. Het Interregproject ‘300 jaar Grens’ wil in 2013 de impact aan weerskanten van de huidige Frans-Belgische grens opnieuw tastbaar én zichtbaar maken.

Reageer op dit artikel