nieuws

Bouwkunde TU/e op Marktplaats te koop

Architectuur

Met de plaatsing van het gebouw van de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Eindhoven op Marktplaats, start een twee dagen durende actie van studievereniging SUPport om aandacht te vragen voor de voorgenomen sluiting van de opleiding bouwtechniek. Door middel van verschillende wereldrecordpogingen wil SUPport Building Technology op de kaart zetten.

Toen het bestuur van de Technische Universiteit Eindhoven besloot de mastertrack Building Technology per september 2013 op te willen heffen, werd het faculteitsgebouw daarmee overbodig. Op Marktplaats staat nu het gebouw van de faculteit Bouwkunde ‘tegen elk aannemelijk bod’ te koop.

Protest

“Eerst denken, dan doen! Dat is wat het universiteitsbestuur had moeten doen”, zegt Anna Vanderveen, woordvoerder van studievereniging SUPport. “De opleiding kampt met financiële problemen, maar is dit de oplossing? ” Vanderveen licht toe: “Dit besluit is genomen, terwijl de visie van de universiteit nog in ontwikkeling is. Er is geen overleg geweest met veel belangrijke stakeholders. Er is geen enkele rekening gehouden met positieve waardering voor de studie bij het bedrijfsleven. Wij helpen daarom het bestuur een handje en hebben alvast ons faculteitsgebouw te koop aangeboden op Marktplaats.”

 

Versplintering integraal karakter mastertrack

Het besluit is onvoldoende onderbouwd, vindt Vanderveen. “Het faculteitsbestuur schermt met het argument dat de inhoud niet zal verdwijnen en binnen andere mastertracks terugkomt. Maar juist deze mastertrack behandelt vraagstukken integraal en onderzoekt de relatie tussen bouw en thema’s van onze toekomst, zoals vergrijzing, krimp, materiaal- en energieschaarste. Dit integrale karakter zal versplinteren, nog los van de vraag of deze onderwerpen daadwerkelijk terugkomen bij andere mastertracks. De markt vraagt juist om ons als integraal denkende ingenieurs. Dat blijkt wel: jaarlijks bestormen zo’n 45 studenten de arbeidsmarkt en zij vinden moeiteloos binnen afzienbare tijd een baan!”

Prominenten als Elco Brinkman van Bouwend Nederland, Geert Hurks van bouwbedrijf Hurks, Peter Fraanje van NVTB hebben volgens SUPport zeer onthutst gereageerd op dit voorgenomen besluit. De reactie van het bestuur op alle kritiek en ophef van studenten, docenten, TU Delft en prominenten was echter zeer lauw te noemen.

Bierkrattenfaculteit

Als nieuwe huisvesting bouwen de studenten Bouwkunde de hele dag op het naastgelegen terrein aan een nieuwe faculteit: van bierkratten. Net als vorig jaar met de ‘Bierkrattenbrug‘ is dit een wereldrecordpoging. Nu met een geheel ander doel: een schreeuw om aandacht om de toekomst van de opleiding te waarborgen. Iedereen is donderdag 30 mei om 16 uur uitgenodigd voor de ‘housewarming’ op de universiteitscampus.

‘Buitencollege’ op Dag van de Bouw

Aanstaande zaterdag, op de Dag van de Bouw, gaat de actie door met wederom een wereldrecordpoging in het centrum van Eindhoven. Noodgedwongen in de openlucht – er is immers geen faculteit meer – onder de vlag van de nieuwe faculteit Building Technology Eindhoven (BT/e), geeft Jos Lichtenberg, hoogleraar Building Technology, een ‘buitencollege’. Een bouwquiz en het college richten zich op het maatschappelijk belang van de mastertrack, zoals gezondheid in woningen met kwaliteit binnenklimaat en energielasten.

Reageer op dit artikel