nieuws

BNA conjunctuurmeting: “Vooruitzichten dramatisch”

Architectuur

“Menig architect moet vrezen dat hij binnen een maand helemaal zonder werk zit”, zegt BNA-directeur Fred Schoorl in De Telegraaf vandaag. De bezuinigingen van de overheid en het schrappen van bouwprojecten door woningcorporaties hakken er zwaar in bij de branche. Dat blijkt uit de jongste conjunctuurmeting onder architectenbureaus van de BNA.

BNA conjunctuurmeting: “Vooruitzichten dramatisch”

BNA-directeur Fred Schoorl noemt de vooruitzichten voor architectenbureaus ‘dramatisch’. ‘De stemming onder mijn leden is verre van optimistisch. Men heeft grote zorgen over de nabije toekomst en soms is er zelfs sprake van paniek.’

De architecten schrokken vooral van de impact van het woonakkoord op de markt. Woningcorporaties hebben tal van bouwprojecten stilgelegd of zelfs geschrapt. Schoorl: ‘De verhuurdersheffing van Blok tikt behoorlijk door. De investeringsagenda van corporaties is met tientallen procenten teruggeschroefd.’

Werkvoorraad teruggelopen

De stemming van de BNA-directeur is nog somberder dan een half jaar geleden. De werkvoorraad, een belangrijke indicator die aangeeft hoeveel werk architecten nog in de agenda hebben staan, liep sindsdien terug van 4 maanden naar 3,3 maanden. Een gemiddelde, benadrukt Schoorl: ‘Dat betekent dus ook dat een deel van de bureaus niet verder vooruit kan kijken dan een maand. Daarna hebben ze waarschijnlijk geen opdrachten meer.’

Reageer op dit artikel