nieuws

Bestrijders van leegstand

Architectuur

Het initiatief van de Architect, Cobouw en Vastgoedmarkt om beleggers met kansrijk maar leegstaand vastgoed in contact te brengen met creatieve partners, heeft inmiddels 10 samenwerkingsverbanden opgeleverd. 10 partijen zijn aan de slag met 6 projecten. Onder de naam Transformatieplein doen zij voorstellen voor het transformeren van leegstaande gebouwen, variërend van kerken, een elektriciteitscentrale en het VOC Zeemagazijn tot kantoorgebouwen als de Marconitorens in Rotterdam, tot courant vastgoed.

Bestrijders van leegstand

Het Transformatieplein is bedoeld voor beleggers, architectenbureaus, adviesbureaus, aannemers, ingenieursbureaus, gemeentes en financiers. Op de Provada worden ze in contact gebracht met architecten en andere creatieve partners die leegstaande gebouwen kunnen transformeren zodat ze weer succesvol geëxploiteerd kunnen worden. Zo brengt het Transformatieplein beleggers en architecten bij elkaar.

Aanmeldingen

Het eerste transformatievoorstel is binnen: studentenwoningen in het lege kantoorpand aan de Marialaan in Den Haag, ingediend door Bouwfonds en de Adriaan van Erkgroep. Daarnaast zijn er 10 projecten aangemeld waarmee architecten aan de slag kunnen. Dit zijn de Dongecentrale in Geertruidenberg, gebouw Poppenbouwing in Geldermalsen, Schuttevaer in de Rotterdamse Spaanse Polder, de Leonarduskerk in Beek en Donk, de Sint Catharinkerk in Heusden, de kantoorgebouwen Schoeverstoren, Blaak 16 en Marconitorens in Rotterdam, een kantoorvilla en het VOC Zeemagazijn in Rotterdam.

Het aanmelden van kansrijk, leegstaand vastgoed kan nog steeds. De deelnemende projecten zijn te volgen op www.transformatieplein.nl. Tijdens de Provada op 4, 5 en 6 juni in de RAI in Amsterdam worden de plannen gepresenteerd en na de beurs worden de beste ideeën bekend gemaakt door de Adviesraad. Deze bestaat onder andere uit de hoofdredacteuren van de Architect, Cobouw en Vastgoedmarkt. De belegger gaat verder in gesprek met aandrager van het beste concept over eventuele realisatie.

Reageer op dit artikel