nieuws

Agendatip: Elma van Boxel & Kristian Koreman (ZUS)

Architectuur

Op 14 mei betreden de twee oprichters en aanvoerders van het Rotterdamse bureau ZUS (Zones Urbaines Sensibles) het podium in De Brakke Grond. ZUS, Elma van Boxel & Kristian Koreman, is bekend van hun ingrepen in het hedendaagse stadslandschap met plannen, architectuur, installaties en mode.

Agendatip: Elma van Boxel & Kristian Koreman (ZUS)

ZUS werkt vanuit de overtuiging dat elke plek uniek en spannend kan worden. Een ruimtelijke ingreep begint met de bijzondere kwaliteiten van de plek, plus een dosis optimisme. ZUS wil het hoofd bieden aan snel veranderende omstandigheden en zijn tactiek aanpassen om vorm te kunnen geven aan de voortdurende modernisering van de samenleving. Met ontwerpen voor stadswijken, parken, openbare ruimte, gebouwen en installaties probeert het bureau bij te dragen aan een gezamenlijke en duurzame toekomst.

Volgens ZUS heeft de architect zichzelf de laatste decennia gemarginaliseerd door voornamelijk gehoor te bieden aan de wensen van de markt. ZUS wil de rol van de architect herstellen als drager van de publieke zaak door de maatschappelijke opgaven helder te maken met behulp van ‘ongevraagde architectuur’ en architectonisch activisme.

Elma van Boxel & Kristian Koreman, ZUS, 14 mei 2013, de Brakke Grond

Reageer op dit artikel