nieuws

Agendatip: BNA Onderzoekdag

Architectuur

De jaarlijkse BNA Onderzoekdag presenteert op 30 mei in Amsterdam afgeronde en lopende studies aan vakgenoten. Zo vertellen Maaike Vegter van de gemeente Den Haag en Jeroen Atteveld van Heren 5 over hun onderzoek naar huisvesting van gezinnen in de stad. Daarnaast is er door een groep architecten studie verricht naar de toepasbaarheid van elementen uit de oude openluchtscholen in de huidige onderwijsgebouwen. Ook komt zelf- en catalogusbouw en de rol van de architect daarin aan de orde.

Agendatip: BNA Onderzoekdag

Onder het motto ‘Van probleem naar oplossing’ wil de BNA op de jaarlijkse Onderzoekdag laten zien dat architecten meer doen dan tekeningen en schetsen maken. Doel is te laten zien dat architecten bij uitstek geschikt zijn om mee te denken over oplossingen voor maatschappelijke problemen.

In een serie workshops bekeek een groep architecten of je openluchtelementen toe kan passen in oude en nieuwe schoolgebouwen. De ideeën bieden oplossingen voor veelgehoorde klachten over te weinig vierkante meters en slechte binnenklimaten, en worden gepresenteerd door Micha de Haas van Abbink X de Haas architecten.

 

Onderwijsgebouwen

Zes teams van jonge architecten dachten in dit ontwerplab na over de toekomst van scholen in krimpgebieden. Marco van Zandwijk van onderwijsplatform Ruimte-OK licht de problemen toe, terwijl architecten Egbert de Warle en Guide Wezen de toekomststrategieën uit een zetten.

 

Zelf-, catalogusbouw en architecten

In deze studie zijn de drijfveren en wensen van 16 ‘zelfbouwers’ in het Homeruskwartier in Almere verzameld. Om erachter te komen hoe deze nieuwe groep opdrachtgevers keuzes maakt en waarom zij wel en niet met architecten werken zijn hierin verwerkt. Rob Veening, bewoner van een zelfbouwhuis, vertelt over zijn keuzes bij het zelfbouwproces. Florian Eckardt van Florian Eckardt architecten laat zien welke lessen er te trekken zijn uit de analyse van het Homeruskwartier.

 

Actuele vraagstukken

Tijdens de Onderzoekdag wordt niet alleen naar resultaten gekeken, ook lopende projecten worden tegen het licht gehouden. Daarbij komen actuele vraagstukken aan bod. Zo wordt er gekeken hoe je met de plattegrond invloed kan uitoefenen op het energieverbruik van woningen en op welke manier architectuur toekomstwaarde geeft aan een gebouw. Of: wat is de beste manier om een multifunctioneel gebouw te ontwerpen.

BNA Onderzoekdag, 30 mei, 14-17.30 uur in Loods 6, KNSM-laan 143 in Amsterdam. Kijk hier voor meer informatie.

 

Reageer op dit artikel