nieuws

Norder: ‘Vaste verbinding over haven komt er’

Architectuur

Over de Scheveningse havenmond komt een vaste verbinding. Of dat een hoge brug is of een kabelbaan is nog niet zeker. Maar de Haagse wethouder Marnix Norder (PvdA, stadsontwikkeling) is volgens de regionale zender Omroep West ervan overtuigd dat er marktpartijen zijn die de verbinding willen aanleggen.

Norder: ‘Vaste verbinding over haven komt er’

Dat zei de wethouder donderdag tijdens een commissievergadering. Een maand geleden werd duidelijk dat de aanleg van een kabelbaan over de havenmond in Scheveningen zeer onzeker is geworden. Het bleek niet mogelijk om hem aan te leggen voor het geld dat hiervoor was gereserveerd. Norder gaat het project nu openbaar aanbesteden. Hij denkt dat er marktpartijen zijn die hem wel tegen een goede prijs kunnen aanleggen.

Niet per se kabelbaan

Tijdens de vergadering zei hij dat het niet per se hoeft te gaan om een kabelbaan. Het mag ook een brug zijn. Maar die moet dan wel hoog worden, zodat de scheepvaart er niet door wordt gehinderd. De wethouder benadrukte ook dat de vaste verbinding van groot belang is. De ontwikkelaars die willen bouwen op het Norfolkterrein en het zuidelijk havenhoofd, doen dat alleen als er een brug of kabelbaan is. ‘Anders mis je een hele stroom bezoekers,’ aldus Norder.

Partijen willen geen lange kabelbaan

Uit onderzoek blijkt ook dat het financieel wel haalbaar is om een heel lange kabelbaan – 2500 meter – langs de Scheveningse kust aan te leggen. Maar daar voelen veel partijen in de gemeenteraad niet voor, bleek. ‘Deze variant kan wat ons betreft meteen weer worden geschrapt. De VVD gelooft niet dat de lange kabelbaan een toeristische meerwaarde heeft. De haven is als gebied al een toeristische attractie. De lange variant gaat daarnaast veel verder dan in de vastgestelde havenplannen,’ aldus bijvoorbeeld VVD’er Rob van de Laar. De liberalen zijn trouwens ook geen groot voorstander van een korte kabelbaan. Van der Laar pleitte voor de aanleg van een brug of het in gebruik nemen van een veerpont. Ook Norder erkende dat een lange kabelbaan ‘commercieel profijtelijk’ is. Maar hij denkt dat dit tot groot verzet leidt in Scheveningen.

Bewoners zijn kritisch

Het platform Rust aan de Kust is tegen de aanleg van de kabelbaan. Volgens woordvoerder Cees de Jager is er geen behoefte aan dit ‘miljoenen vergend project in deze crisistijd’. Ook zouden de Scheveningers geen behoefte hebben aan een ‘sprong over de haven’. Ook denkt het platform dat andere overheidsinstanties als Rijkswaterstaat nooit toestemming gaan geven.

Bron: Omroep West

Reageer op dit artikel