nieuws

Milieuprijs voor Anne Frankschool Mecanoo

Architectuur

De Anne Frankschool in Utrecht is bekroond met de tweejaarlijkse Milieuprijs. Reden is de bijzondere toepassing van hout en het lage energieverbruik. De school, die is ontworpen door Mecanoo architecten, voldoet aan Frisse-scholenklasse B. Aan de Milieuprijs is een bedrag van 1500 euro verbonden.

Milieuprijs voor Anne Frankschool Mecanoo

De Milieuprijs is een prijs voor initiatieven uit stad en regio die gericht zijn op het oplossen van milieuvraagstukken. Voor de Milieuprijs 2012 stonden de bouwplannen voor schoolgebouwen centraal, waarbij gekeken werd naar duurzaamheidsprestaties. Doorslaggevend voor het toekennen van de tweejaarlijkse Milieuprijs aan de Anne Frankschool is het materiaalgebruik en het zuinige energieverbruik. De massief houten wanden zijn van gecertificeerd KLH, kruislagenhout, dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen in Oostenrijk.
In de loop van dit jaar zullen zonnepanelen op het dak worden geplaatst. Er komt een zonnestroomteller in de gang, waardoor mogelijkheden ontstaan voor praktijklessen over duurzame energie.

Ontwerp

De Anne Frankschool baadt in daglicht, is ruimschoots voorzien van hout en van speelse elementen. In de stalen kolommen en de houten kasten zijn vlinders uitgesneden en in de gangen staan oranje krukjes. Centraal in het gebouw ligt een gymzaal met aan weerszijden een patio, een voor de onderbouw en een voor de middenbouw. Een houten trap leidt naar de bovenbouw. Door het schuinoplopende dak ogen de lokalen ruim. De brede gangen hebben werkbladen, waaraan de kinderen zelfstandig kunnen werken. Doordat de gangen transparant zijn, kunnen de leerkrachten eenvoudig toezicht houden.

Interieur geïntegreerd in casco

Om de kinderen een warm en prettig gebouw te geven, zijn alle wanden, vloeren en plafonds van de school gemaakt van kruislaags hout. Het interieur is volledig geïntegreerd in dit houten casco. Balies, trappen, open- en dichte kasten en de werkplekken van de leerlingen vormen een geheel met het gebouw.

  Een klaslokaal in de Anne Frankschool.

Het hout is niet alleen esthetisch, maar heeft grote bouwfysische voordelen: het werkt vochtregulerend en warmteobserberend en het is isolerend. Natuurlijke ventilatie, goede akoestiek en veel ramen en daklichten maken de Anne Frankschool tot een aangenaam en licht onderwijsgebouw.

Reageer op dit artikel