nieuws

Groen schoolplein beter voor jongste leerlingen

Architectuur

Uit onderzoek blijkt dat de jongste leerlingen (groep 4 en 5) zich prettiger voelen op een school met een groen schoolplein dan op een ‘grijs’ plein. Niet alleen de school wordt als leuker ervaren maar ook worden meer vriendjes gemaakt en wordt er minder gepest dan op een tegelplein.

Groen schoolplein beter voor jongste leerlingen

 

 

Een schoolplein met natuurlijke elementen zoals gras, moestuin en boomstammen worden leuker, avontuurlijker, mooier, fijner en gezelliger gevonden dan schoolpleinen met een stenen inrichting. Daarnaast blijkt dat het groene plein vaker en voor meer verschillende lessen wordt gebruikt dan het stenen schoolplein.

Deze conclusie volgt uit de pilot studie Groene Schoolpleinen van onderzoeksters dr. Jolanda Maas, Arianne van der Wal, MSc. (beiden VU Amsterdam, afdeling Sociale en Organisatie Psychologie), Rebekah Tauritz, MSc. (Stichting Veldwerk Nederland) en dr. Dieuwke Hovinga (Hogeschool Leiden). Met het onderzoek is een start gemaakt met het beschrijven en meten van de voor- en nadelen van natuurlijke elementen op schoolpleinen. 

Opvallend

Opvallend is wel dat jongens zich na het buitenspelen op een groen plein zich beter kunnen concentreren dan meisjes. Voor deze groep draagt een grijs plein bij aan de concentratie. Jolanda Maas vindt “het interessant om de uitkomsten van de jongens nader te onderzoeken omdat het juist de jongens zijn die meer concentratieproblemen hebben.”

Het onderzoek is uitgevoerd op vijf scholen in Helmond, met een verdeling tussen groene, ‘grijze’ en groen-grijze schoolpleinen. In totaal zijn 350 leerlingen van groep 4, 5 en 6, hun leerkrachten en ouders bevraagd over het schoolplein. Het onderzoek Groene Schoolpleinen is mogelijk gemaakt door Productschap Tuinbouw, het Knooppunt Bouwen met Groen, Jantje Beton en de Branchevereniging VHG. Bij het uitvoeren van het onderzoek hebben Maas, Tauritz, Van der Wal & Hovinga samengewerkt met studenten van De Groene Campus in Helmond.

Reageer op dit artikel